Duurdere zorgkosten ondervangen door wijkgerichte aanpak

''Voorkomen is beter dan genezen'', dat is de boodschap van het Udense college bij een proef om hulp dichter bij inwoners te brengen. Ook met als doel vooral gezonder in het leven te staan. 

In de wijken De Bogerd en Melle en in Odiliapeel gaat de gemeente wijkgerichte projecten opzetten. Daarbij is het de bedoeling dat er nieuwe voorzieningen komen.

Wethouder Maarten Prinssen noemt het voorbeeld van twee mensen uit verschillende straten die net een partner hebben verloren. Ze voelen zich eenzaam en dan kan zelf koken een zware last zijn. 

Eetpunt 
''De oplossing kan zijn om hen te helpen bij het aanmelden bij een eetpunt in de wijk. Zo ontmoeten ze elkaar en andere buurtgenoten, eten een gezonde maaltijd en wie weet kunnen ze na een tijdje zelf aansluiting vinden bij andere activiteiten in de wijk'', zegt Prinssen.

Zorgkosten
De wethouder denkt dat dit absoluut een kans van slagen heeft. ''Het niet meer alleen zijn kan in positieve zin bijdragen aan iemands gezondheid. Dat scheelt ook in duurdere zorgkosten.''

advertentie

Lees ook deze artikelen