Duurzaamheidspark in Oss breidt uit, Bossche studenten bieden hulp

Het Duurzaamheidspark in Oss test verder met energie opwekken en groente kweken in één. Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch kijken mee.

Vorig jaar werd er al een test gedaan met gewassen onder dertig zonnepanelen. Nu breiden Patrick Bekkers en Rogier Mul de test uit naar gewassen onder 282 zonnepanelen, oftewel van twee naar zestien teststellingen. "Wij hebben opgeschaald omdat we willen kijken hoeveel energie we kunnen opwekken en hoeveel licht een plant nodig heeft", vertelt Bekkers.

De proef gaat verder met gewassen onder zonnepanelen en glasplaten met verschillende lichtverhoudingen. "We gaan kijken wat de sla, de aardappel en de wortel doet onder verschillende opstellingen. Dat is belangrijk, want een paneel die veel licht door laat wekt minder energie op terwijl als een paneel die minder licht door laat de plant toch laat groeien ervoor zorgt dat je meer energie kan opwekken."

De testen bij het Duurzaamheidspark worden volgens Bekkers nergens anders gedaan op de wereld. Het project is daarom interessant voor studenten de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de HAS in Den Bosch.

Bijzonder voor studenten

"Voor de HAS is dit erg bijzonder", doelt docent Erno Bouma op het duurzaamheidsproject. "Dit hebben wij nog nooit zo gezien, het is erg innovatief."

Twintig studenten doen hun afstudeerproject bij het Duurzaamheidspark. "De studenten kijken naar de verschillen in groei van planten. Er zijn hier zes verschillende gewassen. Zij kijken of er verschil ontstaat in de groei onder de panelen, maar ook buiten dus zonder de panelen."

Volkstuin

Bij het Duurzaamheidspark hopen ze op termijn dat andere agrariërs het idee van kweken van groentes onder zonnepanelen ook toe gaan passen. Ook wil Bekkers een volkstuin realiseren waarbij mensen lid kunnen worden en onder zonnepanelen diverse gewassen kunnen kweken.  

De eerste gewassen van de nieuwe proef, namelijk rode kool en sla, groeien al. Binnenkort worden ook andere groentes geplant, die later bij het duurzaamheidspark in de elektrische tuc-tuc worden verkocht.