advertentie Banner SNLR.nl

Echtpaar uit Heesch weigert te betalen voor eigen voortuin

Ton en Nel Van der Eerden uit Heesch weigeren geld neer te tellen voor een stuk van hun eigen voortuin. De gemeente Bernheze dringt daar nu al maanden op aan.

Volgens de gemeente loopt de perceelgrens net door de tuin van het echtpaar, in plaats van eromheen. Omdat het aanbod tot overname van het stukje grond is geweigerd door de Van der Eerdens moest het echtpaar voor 1 oktober en deel van de tuin ontruimen en als zwarte grond opleveren. Daarvoor moest Ton wel zijn in de grond verzonken brievenbus van 100 kilo verplaatsen, en een loodzware afscheiding een meter verleggen. "Ik heb tonnen glas versjouwd. Ben er lang mee bezig geweest" zegt hij. Lachend, met cynische stem: "Geeft niks, ik heb toch niks anders te doen!"

Het echtpaar woont al meer dan 40 jaar in de Bergstraat. De gemeente Bernheze had nooit aanspraak gemaakt op het stukje grond. Tot een paar maanden geleden een brief door de bus kwam, met een verrassende vraag: of Van der Eerden zijn voortuin wilde huren of terugkopen.

Het antwoord was 'nee'. Een principekwestie, volgens Van der Eerden. Al waren de bedragen die de gemeente vroeg ook niet mals. Het kleine stukje grond zou in totaal 1200 euro hebben gekost.

Vreemd genoeg hoefde Van der Eerden een stukje van zijn oprit niet te ontruimen, hoewel daar de perceelgrens ook doorheen liep. "De gemeente zou het toch gaan bestraten. Dit kwam ze handig uit, want ik heb het zelf al gedaan", zegt de Heeschenaar. Hij overweegt hiervoor een claim in te dienen bij de gemeente.

Uit protest tegen de gang van zaken heeft het echtpaar een bordje in de tuin geplaatst met de tekst: 'FOUTJE BEDANKT GEMEENTE'. De gemeente Bernheze heeft beloofd de zaak uit te zoeken en komt volgende week met een reactie.