Een avondklok? Zeker invoeren, zegt burgemeester Hellegers van Uden

Burgemeester Henk Hellegers van Uden is voorstander van de eventuele invoering van een avondklok. Volgens Hellegers moet op dit moment alles uit de kast gehaald worden om het coronavirus eronder te krijgen.

In landen als België en Frankrijk is een avondklok al de gewoonste zaak van de wereld en nu kijkt ook ons kabinet serieus naar de mogelijkheden om een tijdstip in te voeren waarna we niet meer over straat mogen. Burgemeester Hellegers is van mening dat we daar snel naartoe moeten. "Adviseurs van regering en ervaringen in andere landen geven aan dat het middel adequaat werkt in de strijd tegen Corona. De situatie is nu  van dien aard dat alles uit de kast gehaald moet worden en we dus ook over de emotionele bezwaren heen moeten stappen."

Handhaving

De Udense burgervader vindt een avondklok qua vrijheidsbeperking minder ernstig dan alternatieven als een beperking van reizen binnen gemeenten. Tegelijkertijd denkt hij dat het goed te handhaven zou zijn. "Het is heel overzichtelijk, want niemand mag op straat en wie zich toch op straat vertoont kan staande gehouden worden." Hij vreest wel voor administratieve rompslomp. "Het ligt voor de hand dat veel mensen van mening zullen zijn dat ze een ontheffing nodig hebben en dan zie ik aankomen dat dit allemaal bij de gemeente terecht komt. De regering moet het simpel houden en voorkomen dat er een grote bureaucratie ontstaat", aldus Hellegers. 

Maar wat vindt de rest van Uden daar eigenlijk van?