advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Een boek schrijven over het grote Sinterklaasgeheim: basisschoolleraar Kevin durfde het aan

De onthulling van de waarheid achter Sinterklaas is voor veel kinderen een ramp, maar volgens de Udense Kevin Jansen begint de magie vanaf dan pas echt. Gefascineerd door de geschiedenis van het Sinterklaasverhaal heeft hij een boek uitgebracht speciaal voor oudere kinderen die het geheim al kennen.

"Ik baalde heel erg toen mij het geheim destijds verteld werd," vertelt Jansen. "En ik merkte dat ik het heel lastig vond dat er geen boeken zijn over Sinterklaas voor die leeftijd. Je valt in een soort zwart gat en ik vond het jammer dat er ook geen series of films waren, waar ik de magie alsnog kon beleven. Ik hoop dat met dit boek wel te bereiken."

Tijdens het lezen van SinterSanne leren kinderen veel over de geschiedenis van Sinterklaas, zoals de betekenis van de attributen die hij bij zich draagt, waar hij vandaan komt en waarom hij een heilige is geworden. Maar ook waarom de pieten er zo uitzien. Er valt te twisten over de eeuwenoude wortels van het personage en er komt dan ook een klein stukje over de discussie in het boek terug, maar diep ingaan op die materie doet Jansen in zijn boek niet.

De illustraties in het boek zijn gemaakt door Peggy van Zetten en Jessica van Vugt, oud-studiegenoten van Kevin die ook voor de klas staan. Van Zetten is blij met het eindresultaat. "Je schetst eerst de tekeningen, dan scan je ze in, bewerk je ze na en uiteindelijk is dat allemaal nog digitaal", legt ze uit. "Dus toen we het boek in handen kregen, werd het ineens heel echt. Ik dacht: wow, mijn tekeningen staan in een echt boek en ze komen er ook nog eens prachtig in uit. Ja, ik ben heel trots op het eindresultaat." 

SinterSanne is te bestellen via de Facebookpagina van Kevin en te koop bij boekhandel Schellen in Veghel.