advertentie Banner SNLR.nl

Een brugwachtershuisje als moderne biechtplek?

DEN BOSCH - Kan een brugwachtershuisje, zoals die aan de Zuid Willemsvaart, geschikt gemaakt worden als een moderne biechtplek? Dat gaat Elvis Kaltofen, student aan de HKU Interieurarchitectuur onderzoeken.

Een plek waar mensen stil kunnen staan bij hun gevoel en hun diepste geheimen kunnen delen, zonder consequenties. Dat wil initiatiefnemer Kaltofen met zijn idee bewerkstelligen. Woensdag start hij met onderzoeken wat nu de beste manier is om dit idee vorm te geven.

Kaltofen: ,,Ik heb in mijn onderzoek constant te maken met een paradox. De moderne biechtplek moet een plek worden die uitnodigt en waar mensen graag naar binnen lopen. Aan de andere kant moet het een plek zijn die de anonimiteit van mensen waarborgt.â Het is aan de student om uit te zoeken met welke ruimtelijke middelen hij dit concept gaat uitvoeren.

Nieuwe bestemming
Het onderzoek is geadopteerd door de BAI Bosch Architectuur Instituut en Stichting Brugwachtershuisjes. Imke van Dillen, projectleider van de Bossche Brugwachtershuisjes, ondersteunt Elvis. Van Dillen: ,,Ik ben ontzettend trots. Met dit project hebben alle brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming.â

In het huisje op de Orthenbrug komt een koffietentje, in die op de Antoniebrug een radiostationnetje. ,,Vorig jaar hebben zoân honderd bewoners en creatieve ondernemers zich toegewijd aan de leegstaande brugwachtershuisjes", vertelt Van Dillen. ,,En er is iets moois uit gekomen. Dit project is daar een mooie aanvulling op.â

Woensdag 11 april wordt om 11.00 uur wordt een feestelijke start gemaakt met het onderzoek. Vanaf dan is Elvis elke woensdag van 10.00 tot 17.00 uur in het huisje om onderzoek te doen. Het project is hier te volgen.