advertentie Banner SNLR.nl

Eén grote chaos met alleen maar vrolijke kinderen

Een recordaantal van meer dan 100 teams nam deel aan de Apenkooi kampioenschappen 2020 in Oss.

In totaal waren er vrijdag en zaterdag zo'n 1000 kinderen actief in sporthal De Rusheuvel, dat voor deze gelegenheid was omgeturnd in een jungle van 1250 vierkante meter groot. Tijdens de achtste editie, opnieuw gehouden door TurnOss werd er weer flink gerend en getikt.

Steeds moesten drie teams zich melden bij aanvang van een potje apenkooi. Een van de teams werd aangewezen als tikploeg en moesten binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk kinderen aftikken. "Het was één grote chaos, maar wel een leuke chaos met alleen maar vrolijke kinderen", vertelt Milco Abrahams van de organisatie. We kennen hem vooral als trampolinespringer, maar bij het apenkooikampioenschap mocht hij onder meer scheidsrechter zijn. Twee jaar geleden was hij er ook. "Toen ging het er best fel aan toe in het veld en stonden ouders te fanatiek hun kinderen aan te moedigen. Dit jaar hadden we daar gelukkig helemaal geen last van", aldus Abrahams.

Bij de groepen 1-2 kreeg iedereen een gouden medaille. De Kid Kongs en the monkey club waren de winnaars bij de groepen 3-4, Monkey business en de Viaantjes bij groep 5-6 en Monkey Gang bij groep 7-8. De focus lag echter niet op winnen, maar op plezier in bewegen, laat de organisatie weten. Daarnaast was er een loterij waarbij de teams prijzen konden verdelen.

Gevaarlijke sport
Steeds meer scholen doen niet meer aan apenkooien omdat het een gevaarlijk spel is. Er ontstaan blessures doordat fanatieke spelers ten val komen. Dat heeft vaak te maken met de opstelling van de toestellen. "Dat komt omdat ze gevaarlijke obstakels zomaar ergens plaatsen en dus niet nadenken over het parcours." De Osse organisatie maakt uitsluitend gebruik van zachte onderdelen. Er zijn ook geen grote ongelukken gebeurd. Ieder kind ging na een dag sporten tevreden naar huis.