Een huis van tomaten en eigeel: ‘Hoe bijzonder is dat!’
The Nature Building Project reist deze week door Den Bosch. Het modelhuisje is bedoeld om te ontdekken hoe het is om in een huis te wonen van tomaten, zeewier en algen. Zogenaamde biobased materialen die Den Bosch naar een duurzamere toekomst moeten leiden.
“Biobased is natuurlijk materiaal”, legt Heleen Herbert uit. De voorzitter van de Club van Duurzaam Doen merkt dat mensen momenteel al gestimuleerd zijn om iets te doen met duurzaamheid. “Er is activiteit genoeg, maar het resultaat kan nog wat sneller en beter. We willen de mensen een steuntje in de rug geven.”
Wethouder Ralph Geers opende de inspiratieweek op de Dag van de Duurzaamheid. “We willen er voor zorgen dat we grondstoffen kunnen hergebruiken. Dit past daar perfect in”, zegt hij. Geers woont op dit moment zelf nog in een jaren 80 woning, maar kan zich goed voorstellen dat we over een aantal jaar wonen in huizen van natuurlijke producten.
Out of the box
Is het aantrekkelijk om in een huis van natuurlijke producten te wonen? The Nature Building Project moet mensen stimuleren om erover te praten en zelfs aan het idee te ruiken én voelen.
Het idee staat nog wel in een experimentele fase. “Wat je nu ziet is dat ze dat echt aan het ontwikkelen zijn. Hoe kunnen we er echt een stevig huis van maken dat tegen alle weersomstandigheden bestand is”, zegt Geers. “Je moet echt out of the box denken. Dat doe je met eierschalen, slip en tomatenresten. Daar kun je dus gewoon in wonen. Hoe bijzonder is dat!”
Het Nature Building Project is op de volgende locaties te bekijken: 10 oktober Stadskantoor, 11 oktober Evenementencentrum 1931, 12 oktober KW1C, 13 oktober Helftheuvel, 14 oktober SPARK Makers Zone, 15 oktober Parade.