Een jaar na de avondklokrellen: hoe voorkom je dat het weer mis gaat?
Precies een jaar na de avondklokrellen in Den Bosch is de belangrijkste vraag voor de gemeente hoe dit soort situaties in de toekomst te voorkomen zijn. Afgelopen jaar is een groot onderzoek gestart en in het voorjaar worden de onderzoeksresultaten verwacht.
De rellen veroorzaakten op 25 januari 2021 grote schade in de binnenstad en het veroorzaakte veel commotie bij bewoners, ondernemers en in de politiek. Burgemeester Jack Mikkers staat daar deze week bij stil samen met enkele gedupeerden en de betrokken professionals. Met een aantal is er een persoonlijk gesprek, anderen krijgen een brief.
Straffen
De gemeente heeft nog eens in kaart gebracht wat er afgelopen jaar is gebeurd met de relschoppers. De politie heeft 59 Bossche jongeren aangehouden en 22 personen die in de omgeving wonen. Ongeveer de helft daarvan kwam voor het eerst in aanraking met politie en justitie. 27 mensen zijn uiteindelijk veroordeeld voor openlijke geweldpleging, diefstal, opruiing en vernieling. Een aantal kreeg celstraf, anderen kwamen onder toezicht van de reclassering of moesten schadevergoedingen betalen. Het ging om bedragen tussen 6000 en 62.000 euro.
Preventie
Met het oog op de toekomst is de gemeente er alles aan gelegen om dit soort rellen te voorkomen. Samen met Eindhoven, Helmond en Breda is een onderzoek opgestart. Daar is onder meer de Rijksuniversiteit Groningen bij betrokken. Belangrijkste onderzoeksvraag is wat de voedingsbodem is voor dit soort rellen. Ook de rol van social media wordt onder de loep genomen. Het onderzoek moet ook duidelijk maken waarom er in bepaalde steden rellen ontstonden en in andere steden niet. “Als we die verschillen kunnen verklaren, dan kunnen we het voortaan misschien ook beter zien aankomen of voorkomen”, zegt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.
Binnen enkele maanden komen de onderzoeksresultaten op tafel met daarin analyses, conclusies en aanbevelingen.