Een maand na de komst van de F-35: aantal klachten uit de buurt verdriedubbeld
De F35 vliegt inmiddels ruim een maand boven Volkel en de regio. De inwoners waren er op voorbereid dat die een ander geluid zou maken dan de F-16, maar in de praktijk is het volgens sommigen nog erger dan gedacht.
"Het is echt schandalig", zegt Egbert Veldhuizen. "Het lijkt wel alsof de luchtmacht compleet maling heeft aan de inwoners in de omgeving. Voor mij mogen ze allemaal stukvallen." Angèle Toonen die tegenover de vliegbasis woont ervaart de laatste tijd ook meer overlast. "Het maakt echt heel veel meer herrie. Vanochtend vlogen ze allemaal de lucht in en hing er ook een grote kerosinedamp."
Lees verder onder de video
Klachtenregen
Sinds de komst van de F-35, of de JSF, noteert de vliegbasis ook fors meer klachten. Waar er vorig jaar in de maand juli 102 klachten binnenkwamen, waren dat er afgelopen maand ruim 300. Of die allemaal toe te schrijven zijn aan het nieuwe vliegtuig, is niet zeker. "We vliegen met twaalf tot zestien F-16's en maximaal vier F-35's per dag", legt woordvoerder André Bongers uit. "Maar we kunnen wel stellen dat de komst ervan de omgeving heeft wakker geschud en er daardoor meer klachten zijn ontstaan."
De F-35 is ook wel degelijk gehoriger dan de F-16. Waar de oude straaljager een hoog geluid produceert, buldert de F-35 wat meer en trilt die wat langer door. Waar de klachten precies vandaan komen, wordt nog onderzocht, maar op dit moment springt Odiliapeel er volgens woordvoerder André Bongers uit. "Dat kan ook komen doordat we sinds een aantal weken vanaf de parallelbaan vliegen, vanwege werkzaamheden op de hoofdbaan. Die baan ligt 200 meter dichter tegen Odiliapeel aan en dat kan voor het geluid nog best wel een verschil maken."
Onderzoek om overlast te beperken
De vliegbasis neemt elke klacht serieus en geeft zo nodig een terugkoppeling. Bovendien is vliegbasis Leeuwarden onlangs gestart met een onderzoek waarbij wordt gekeken of de manier van vliegen zo aangepast kan worden, dat de omgeving er minder last van heeft. "Dat onderzoek is tegen het einde van het jaar afgerond en dan worden de resultaten hier ook gepresenteerd. Dus wij hopen dat we daar dan de vruchten van kunnen plukken", zegt Bongers hoopvol.
Dan zullen we vaker in het buitenland en met de simulator moeten oefenen
André Bongers - woordvoerder vliegbasis Volkel
Tot nu toe stonden er vijf JSF’s op Volkel en donderdag is er een zesde bij gekomen. Aan het einde van het jaar moeten dat er tien zijn en in 2024 moeten dertig van deze vliegtuigen de F-16 gaan vervangen. Dat betekent natuurlijk nog meer geluid, maar de vliegbasis moet zich houden aan een maximale geluidsbelasting per jaar en dus zal er in de toekomst gekeken moeten worden naar andere mogelijkheden. "Dat betekent dat we in andere gebieden moeten gaan oefenen, vaker naar het buitenland en vaker met de simulator", aldus Bongers.