Één miljoen Nederlanders leven in armoede; 'dat is een aantal waar je van schrikt'

In Nederland zijn er één miljoen mensen die te maken hebben met armoede. De Stichting Armoedefonds in Rosmalen probeert de armoede tegen te gaan.

"Het is een aantal waar je iedere keer weer van schrikt als je het hoort", doelt Irene Verspeek van de stichting op het aantal mensen dat het niet breed heeft.

Eerste levensbehoefte

 "Armoede is een breed begrip, maar het betekent in de praktijk dat mensen onvoldoende middelen hebben om in de eerste levensbehoefte te voorzien. Dat betekent dat mensen niet altijd geld hebben voor vers fruit en groente of medicijnen", legt Verspeek uit.

(Tekst loopt verder onder video)

De stiching bestrijdt armoede en probeert daarnaast ook de gevolgen hiervan te verzachten. "Dat doen wij door lokale hulporganisaties te ondersteunen. Er zijn tal van initiatieven voor mensen in armoede, maar als landelijke organisatie hebben wij de rol om die initiatieven te steunen. Wat wij zien is dat veel organisaties te weinig ervaring, capaciteit en mogelijkheden hebben om grote fondsenwerving op te zetten."

Bijdrage

Stichting Armoedefonds kiest via toekenningsrondes de partijen uit die financiële steun krijgen. "Lokale organisaties kunnen bij ons een aanvraag doen. Wij gaan dan kijken of we ruimte hebben voor een bijdrage en welk bedrag dat dan is."

De stichting, die in 2013 is opgericht, heeft 23.000 donateurs in het hele land. "We hebben nog groeimogelijkheden, we hopen dat dit aantal gaat oplopen."