advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘Een molenaarskind, dat ben je en gaat ook niet meer uit je’

Jan Smolenaers (89) is al 50 jaar trotse beheerder van molen Windlust in Vorstenbosch en denkt niet aan stoppen. “Ik ga door tot het einde."

Iemand die Smolenaers heet, dat moet iemand uit een echte molenaarsfamilie zijn. Bij Jan ligt dat net ietsjes anders. “Mijn moeders kant, dat was een molenaarsfamilie. We hadden vijf molens in de familie. Mijn vader heette wel Smolenaers, maar hij was eigenlijk geen molenaar”, vertelt de beheerder. 

Tekst loopt door onder video


Toch begon zijn vader eind jaren twintig als molenaar. “In 1936 is mijn vader verongelukt. Hij kreeg een klap van een molenwiek. Dat was heel triest”, zegt Smolenaers, die toen vijf jaar oud was. 


Ik ben als molenaarskind geboren. Een molenaars zit in mij en gaat er ook niet meer uit

• Jan Smolenaers

Ondanks de tragedie bleef Smolenaers van de molen houden en ging hij aan de slag in de molen waar zijn vader om het leven kwam. “Die molen in Vorstenbosch, daar ben ik altijd heel intiem mee geweest. Dat zat in mij. Ik ben als molenaarskind geboren. Een molenaars zit in mij en gaat er ook niet meer uit.”

Smolenaers heeft als molenaar goede en slechte tijden gekend. Mindere tijden waren de jaren negentig, toen de gemeente Bernheze ontstond. “De gemeente vergat dat er twee molens waren, in Vorstenbosch en Nistelrode. Die molens gingen steeds verder in verval. Op een gegeven moment was het zo erg dat een deel gewoon verrot was”, herinnert Smolenaers zich. Ruim tien jaar geleden is de molen gerestaureerd en inmiddels heeft Smolenaers een prima relatie met de gemeente en dat met name met burgemeester Marieke Moorman. “Ze is al twee keer met mij boven in de molen geweest. Dat vind ik mooi!” 

Afgelopen vrijdag werd Smolenaers in het zonnetje gezet door familie vanwege het 50-jarig jubileum. Ondanks zijn leeftijd van 89 jaar denkt Smolenaers niet aan stoppen. “Ik ga door tot het einde!”