Een op de drie jonge vrouwen in Den Bosch nagefloten op straat: 'Waar blijft dat meldpunt?'
Een op de drie vrouwen in Den Bosch krijgt weleens te maken met straatintimidatie, maar nog steeds is er in de gemeente geen plek waar je dat kunt melden. De PvdA vindt dat het nu toch echt tijd wordt voor een meldpunt.
De partij legde dat idee vorig jaar al voor aan het gemeentebestuur, toen uit landelijke cijfers bleek dat de helft van de jongeren weleens wordt lastiggevallen op straat. Het college zag dat toen niet zitten vanwege een lage meldingsbereidheid. Ook door een sisverbod ging een streep vanwege de vrijheid van meningsuiting. Dit zou volgens het college landelijk geregeld moeten worden.
Onderzoek naar straatintimidatie in Den Bosch
In Den Bosch wordt een op de drie jonge vrouwen (tussen de 18 en 30 jaar) weleens nageroepen of nagefloten, zo blijkt uit een enquête die de gemeente Den Bosch vorig jaar hield onder 5000 respondenten. Over het algemeen geven vrouwen vaker aan dat zij worden nageroepen of nagefloten (11%) dan mannen (respectievelijk 6% en 9%). Dat gebeurt het meest in het centrum, het oostelijk deel van de binnenstad, de Hofstad, het Zand, de Sprookjesbuurt, de Muziekinstrumentenbuurt en de Schutskamp.
De PvdA Den Bosch wil daarom dat er opnieuw overwogen wordt om een (online) meldpunt op te starten. "Het zorgt ervoor dat getroffen inwoners hun verhaal kwijt kunnen, het brengt in kaart hoe vaak en waar straatintimidatie precies voorkomt en biedt daarmee ook perspectief op het aanpakken ervan", aldus de partij. In veel steden bestaat dat al en staan er zelfs boetes op. De PvdA wil daarom dat Den Bosch opnieuw kijkt of een aanpassing in de APV mogelijk is, aangezien dat in andere gemeenten wel lukt.