Eerste Bossche whisky is een samenwerking tussen lokale bedrijven én zet zich in voor het goede doel
In een bourgondische stad als Den Bosch kon het niet langer ontbreken: een echte Bossche whisky. Bij dat lange proces komt veel kijken, vandaar een samenwerking tussen meerdere lokale bedrijven. Daarnaast willen de makers zich met deze whisky inzetten voor lokale goede doelen.
De Bossche Stokers en Brouwerij D’n Draok hebben samen 126 flessen whisky gemaakt. Het design van de flessen is ontworpen door andere Bossche bedrijven. “Dat maakt het verhaal nog leuker”, zegt Paul Kitzen, van Brouwerij D’n Draok. “Een eerlijk product, waarbij je lokale bedrijven betrekt. Dat maakt het nog unieker.”
Whisky maken is vooral veel wachten. “Daar zit de meeste tijd in. Onze whisky heeft meer dan drie jaar in het vat gezeten”, aldus Kitzen. André de Wilde van de Bossche Stokers kan dat beamen: “Drie jaar en een dag wachten… Je zit naar de vaten te kijken en je bent zo benieuwd wat daar uit gaat komen. Dat is misschien nog wel het moeilijkste proces.”
Goede doel
“Iedereen wil fles nummer 1 hebben”, weet Kitzen. “Die zou ik zelf wel willen hebben.” Daarom werd al snel besloten om fles 1 te veilen. Vanwege veel vraag gaat ook fles 11 naar het goede doel. “Fles 1 gaat naar de kerstproeverij van Vincentius, en fles 11 gaat naar de stichting Veur Mekaor”, zegt De Wilde.
The Duketown Spirit whisky ligt vanaf zaterdag in enkele lokale winkels. Daarna volgt er jaarlijks een nieuwe batch.