Eerste D66-wethouder in Oss Jan Frankevijle overleden
Jan Frankevijle, in 1996 de eerste D66-wethouder in Oss, is overleden. Frankevijle is 71 jaar oud geworden. Hij overleed op 29 juli in Nijmegen. ''Hij drukte een grote stempel op de politiek in Oss'', herinnert VDG-politicus Jan van Loon zich.
Frankevijle was een van de aanjagers van de zogenoemde Paarse coalitie, die van 1996 tot 1998 in Oss aan de macht was. D66 vormde toen als kleinste partij in de raad een samenwerkingsverband met VDG, SP en PvdA. Het was de eerste keer dat Oss een coalitie zonder CDA (of een van de voorgangers van die partij) had.
(Tekst loopt verder onder de video)
Unieke gebeurtenis
Frankevijle zag in juni 1996 zijn kans schoon toen Voor De Gemeenschap tijdens de veelbesproken Nacht van Van Loon de stekker uit de coalitie met CDA en VVD had getrokken. De D66-voorman wist VDG, SP en PvdA mee te krijgen in coalitie-onderhandelingen die uiteindelijk zouden leiden tot een unieke gebeurtenis in Nederland: het eerste college van B en W met SP-wethouders.
Zelf mocht Frankevijle als eerste D66-wethouder in Oss aantreden, met milieu, economie en financiën in zijn portefeuille. De Democraat had vanaf het begin het gevoel dat er iets moois ontstond tussen de vier partijen: ''De manier waarop de gesprekken plaatsvonden. Open. Dingen benoemen. De vanzelfsprekendheid waarmee we tot een coalitie kwamen."
Gedreven politicus
Een van de politici met wie Frankevijle de nieuwe coalitie smeedde was Jan van Loon, destijds voorman van VDG en de man die de coalitie met CDA en VVD liet struikelen. ''Ik ben me kapot geschrokken toen ik van het overlijden van Jan hoorde. Hij was een zeer gedreven politicus. En hoewel D66 een kleine partij was, was die dankzij Jan en ook dankzij Theo van Heukelom zeer aanwezig. Jan heeft een belangrijke rol gespeeld om de coalitie rond te krijgen. Hij was toegankelijk en stond open voor allerlei dingen.''
''We konden ook privé goed met elkaar overweg", vervolgt Van Loon. ''Beiden fanatiek Feyenoord-supporter, we hebben heel wat wedstrijden samen bezocht. Ook de gewonnen Uefacup-finale in 2002. En elke keer als we in het stadion aankwamen, wilde Jan eerst naar de friettent. Want er moest eerst een gehaktbal in. Ook daar was hij fanatiek in", zegt Van Loon met een lach.
Gehalveerd
Lang duurde het Paarse sprookje in Oss voor Frankevijle overigens niet. Na twee jaar was het tijd voor nieuwe verkiezingen en bij die stembusgang werd D66 in Oss gehalveerd. Frankevijle snapte niets van die uitslag, maar trok er wel de conclusie uit dat er voor zijn partij met slechts 1 raadszetel geen plek meer was in een nieuw college.
De ex-wethouder liet Oss achter zich en werd in 2003 griffier in Oosterhout. Dat hield hij vol tot 2014, ondanks dat hij werd geconfronteerd met een burgemeester die niet van vrouwen en drank af kon blijven. Na zijn pensioen verhuisde Jan Frankevijle naar Nijmegen. Daar overleed hij vorige week vrijdag.