Eerste Duurzame Weekend Den Bosch digitaal van start: ‘We missen de mensen’

Online workshops, lezingen, discussiepanels en een duurzame pubquiz: het eerste Duurzame Weekend is in Den Bosch digitaal van start gegaan.

“Mensen die ons festival willen bezoeken moeten wel speciaal naar een website toe, dus je krijgt toch mensen die al iets met duurzaamheid hebben. Terwijl als je in je wijk rondloopt en je ziet spontaan iets leuks, dan neem je een kijkje. Dat missen we dit jaar wel heel erg”. Aan het woord is Margit Végh van de organisatie.

Végh en haar team besloten na de laatste persconferentie van premier Rutte om het zekere voor het onzekere te nemen, en het Duurzame Weekend volledig digitaal te laten plaatsvinden. “Dat ging eigenlijk best makkelijk, omdat ze hiermee in Utrecht tegen precies dezelfde problemen aan liepen in het voorjaar. Toen moest ook alles online gebeuren, dus wij hebben het eigenlijk zonder problemen in Den Bosch kunnen overnemen”, licht Christian Scheres van de gemeente toe.

Het festival wordt georganiseerd door het team achter de Duurzame Week, in samenwerking met gemeentes en zoveel mogelijk verschillende partners. “Het is ook echt de bedoeling dat tijdens dit weekend zoveel mogelijk mensen met elkaar in gesprek gaan. Het is echt een netwerk-weekend!”, aldus Scheres.

Volgens Scheres en Végh is het nog onduidelijk wat deze online-versie doet met de bezoekersaantallen. “Het zou kunnen dat we juist meer publiek trekken, nu het publiekelijk toegankelijk is via onze website. Maar tegelijkertijd zou het voor mensen ook toch een drempel kunnen zijn. We weten het gewoon nog niet”, stelt Scheres. “Volgend jaar kunnen we hopelijk gewoon weer op de ouderwetse manier organiseren”, hoopt Végh hardop.