advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Eerste Janssen-vaccins geleverd aan Movianto

Maandag zijn de eerste Janssen-vaccins aangekomen bij Movianto in Oss. In totaal werden tachtigduizend vaccins afgeleverd. Farmaceut Janssen uit Leiden ontwikkelde dit vaccin dat maar een keer toegediend hoeft te worden. Vanuit Oss worden de vaccins over de rest van Nederland verspreid.

De Gezondheidsraad adviseert het vaccin in eerste instantie te geven aan zestigplussers en mensen die behoren tot de risicogroep. Als die groepen ingeënt zijn, kan het vaccin ook gebruikt worden voor andere groepen. De Nederlanders overheid kocht 11,3 miljoen doses in. Het Janssen-vaccin biedt voor 66 procent bescherming tegen de ziekte en 85 procent bescherming tegen ernstige gevolgen van het virus.

Eén prik nodig

Met het vaccin van Janssen zijn er nu vier vaccins die bescherming bieden. Eerder kwamen de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca al op de markt. Het Janssen-vaccin onderscheidt zich van de anderen omdat het maar één keer toegediend hoeft te worden. Bij de anderen moet er twee keer een prik gezet worden.

Alle vaccins die in Nederland aankomen, worden opgeslagen bij Movianto in Oss. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opslaan en transporteren van goederen op medisch gebied. Eerder kreeg Dtv Nieuws een kijkje in de keuken bij het bedrijf.