Eerste klimaatbos komt eind oktober in Nistelrode
Het burgerinitiatief Een Klimaatregulerend Bos uit Bernheze is stug doorgegaan met de plannen voor het planten van een bos dat CO2 moet opslaan en moet zorgen voor koeling. Eind oktober is Nistelrode zo'n klimaatbos rijker.
Vrijwilligers uit Bernheze kwamen samen tot een plan voor een klimaatregulerend bos omdat de klimaatdoelen gehaald moeten worden. Een bos zou een goed alternatief zijn voor windturbines in De Bleken. Het college van B en W in Bernheze zag dat echter niet als invulling van de Regionale Energiestrategie (RES). Toch gaan de vrijwilligers op 28 en 29 oktober aan de slag. Ze gaan bij mensen uit Heeswijk-Dinther bomen oogsten, die dan weer geplant worden bij een huis aan de Molendellen in Nistelrode.
Meer bosoppervlak betekent meer koeling
Lydia Fraaije, burgerinitiatief Een Klimaatregulerend Bos
"De mensen die de bomen aanbieden hebben veel zorg gehad voor de bomen", vertelt Lydia Fraaije van het burgerinitiatief. "Ze willen hun tuin opknappen. Omdat de bomen jonkies krijgen en de varkens en loopeenden in de tuin ook genoeg plek moeten hebben, gaat laten staan 'm niet worden." Deze mensen gooien de bomen dus niet weg, maar maken er iemand anders blij mee.
Het gaat om een grote diversiteit aan bomen: van paardenkastanjes, eiken beuken tot de okkernoot. Alles komt bij elkaar in een nieuw bos op privégrond. "Meer bosoppervlak betekent meer koeling", benoemt Fraaije een van de voordelen van het bos.
Registratie
Fraaije probeert ook in de politiek aandacht te krijgen voor het initiatief. Zo praat ze met de provincie Noord-Brabant, die de komende jaren 30 miljoen bomen moet planten. Wellicht kunnen de geplante bomen daarvoor geregistreerd worden. Op de website van het initiatief wordt bijgehouden hoeveel bomen er straks geplant zijn en hoeveel CO2 en hoeveel koeling dat precies oplevert.
Bekijk hier de reportage die Dtv Nieuws eerder dit jaar maakte over het burgerinitiatief: