Eerste officiële Kennedymars in Oss

In het centrum van Oss start zaterdagochtend de eerste officiële Kennedymars in de gemeente Oss. Het is een voorproefje voor volgend jaar als de Kennedymars onderdeel wordt van het evenement De Maasdijk.

De organisatie van (pre) 80 van de Osse Maaskant heeft van de KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) het stempelrecht gekregen, waardoor deze loop officieel mag worden gezien als een Kennedymars. De tocht gaat over tachtig kilometer langs de dorpen aan de Maas. Die afstand moeten deelnemers binnen 20 uur afleggen. Het is ook mogelijk om een halve Kennedymars te lopen.

Zaterdag om 5.30 uur is de start in het centrum van Oss. WSV De Osse Maaskant heeft de routes uitgezet. De mars gaat volledig onder eigen verantwoordelijkheid, benadrukt de organisatie. Onderweg is er geen verzorging, maar op de route is het mogelijk om eten en drinken aan te vullen en om bij horecagelegenheden gebruik te maken van een toilet. "Het is echt een voorproefje op volgend jaar", geeft de organisatie aan. Aanmelden voor de Kennedymars kan per e-mail.

Het principe voor een Kennedymars is bedacht door de Amerikaanse president John F. Kennedy. In januari 1962 vroeg hij zich af of zijn marinekorps fit genoeg was om 50 mijl binnen 20 uur af te leggen. Die uitdaging groeide uit tot een rage.