Eerste plaats in internationaal veld zorgt voor 'bizar' gevoel bij Nienke Poll

Snowboarder Nienke Poll uit Nistelrode heeft zichzelf geplaatst voor het WK snowboarden voor junioren. De deelname bereikte ze onder andere omdat ze haar eerste internationale overwinning boekte. “Heel bizar om als eerste over de finish te komen”, zegt het 19-jarige talent.

Ze won de FIS-wedstrijd in Reiteralm, Oostenrijk. Ook in Isola, Frankrijk, stond ze op het podium. “Ik heb een keer eerder op het podium gestaan, maar dat was een veel lager niveau.” Van de negen wedstrijden deze winter reed ze acht keer bij de beste acht.

Het WK stond vorig jaar ook al op haar planning, maar toen werd het wegens corona afgelast. In maart wordt het WK gehouden in Krasnojarsk, Siberië. “Op dit Junioren WK denk ik dat ik veel kans maak. Zeker omdat ik bij de juniorenwedstrijden met de top mee draai”, aldus Poll.

Boardercross

Poll begon acht jaar geleden met snowboarden op de borstelbaan in Uden. Inmiddels zit ze in haar vijfde wedstrijdseizoen van de boardercross. “Boardercross is een eerlijke sport. Je gaat met vier snowboarders 1,5 kilometer naar beneden over een parcours met bulten, schansen en bochten en wie het eerst beneden is wint. Trekken en duwen is niet toegestaan.”

Haar specifieke talent is het inhalen. “Mijn start is vaak minder, maar als ik in de race zit ben ik altijd op zoek naar het juiste moment om in te halen, dat is wel mijn kwaliteit.’’

Volgend jaar naar de profs

Voor Poll is dit het laatste jaar bij de junioren; volgend jaar maakt ze de overstap naar de profs. Die overstap ziet ze zelf positief tegemoet. “Er zijn al meerdere snowboarders die de stap naar de profs hebben gemaakt. Zij draaien daar in de middenmoot mee. Ik verwacht dat ook te kunnen.” De echte top wordt nog wel een uitdaging voor Poll. “De meesten draaien al 20 jaar mee. Het is een grote uitdaging, maar die ga ik graag aan en daar heb ik heel veel zin in.’’

Olympische droom

Het uiteindelijke doel van Poll is de Olympische Winterspelen van 2026 in Milaan. “Ik hoop dat die droom ook echt uit mag gaan komen.”