Eerste platform voor corona-nazorg: “Al is het maar voor een luisterend oor”

Het kan soms wel maanden duren voordat mensen met corona weer 'de oude' zijn. Om die mensen hulp te bieden is donderdag het platform C-support gelanceerd.

C-support is opgezet door Annemieke de Groot. De Udense is voor veel mensen bekend als directeur van Q-support, het landelijke platform voor Q-koorts. Lessen die ze daar geleerd heeft, worden nu op de coronacrisis toegepast. “Wat we zagen bij Q-support, is dat dit platform pas na zes jaar bestond. Dat is eigenlijk zes jaar te laat. Daarom hebben we nu met de coronauitbraak gezegd: leer van deze fouten”, aldus De Groot.

Het sociale isolement van corona is echt heel groot en dat doet veel met je

• Hilde Vriens, voormalig coronapatiënt

Sociaal isolement

Behoefte aan een dergelijk platform is groot, blijkt wel uit de belangstelling. Het platform is donderdag gelanceerd en kent sinds vorige week al ruim 200 aanmeldingen. Een van hen is Hilde Vriens uit Rosmalen. Als een van de eersten werd zij in maart ziek. “Het was echt vreselijk om niets te kunnen, niets te mogen, nergens naartoe te kunnen. Het sociale isolement van corona is echt heel groot en dat doet veel met je”, beschrijft Vriens de periode waarin zij ziek was. Vriens is al een aantal maanden weer coronavrij, maar voelt zich nog steeds niet optimaal. “Ik heb nog steeds wel klachten ja. Na een spannende of lange dag heb ik nog echt veel druk op m’n borstkas, en ben ik snel vermoeid”.

Tekst loopt door onder de video

Veel vragen

Het doel van het platform is om mensen te verbinden. Niet alleen coronapatiënten onderling, maar juist ook mensen van buitenaf. “Dat kunnen bijvoorbeeld medische adviseurs zijn, maar ook psychologen, of onderzoekers die nieuwsgierig zijn naar ons werk”. Volgens De Groot gebeurt het regelmatig dat medische experts het platform opzoeken. “Omdat we gewoon nog zo weinig weten, zitten die experts ook nog met heel veel vragen. We hopen dat C-support een soort kennisuitwisseling teweeg brengt”.

Kijk hier voor een actuele update van de coronacijfers uit onze regio.