advertentie Banner SNLR.nl

De speciale triagetent stond tijdens de coronacrisis bij ziekenhuis Bernhoven in Uden voor de opvang van coronapatiënten.

Eerste resultaten nazorg bij Bernhoven: vermoeid, benauwd en lang herstel

“Ongeveer tweederde van de patiënten die wij hebben gesproken, herstelt na zes weken op natuurlijke wijze van het coronavirus”. Het nazorgtraject is bij Bernhoven inmiddels in volle gang.

Het Udense ziekenhuis kondigde halverwege mei aan eindelijk ruimte te hebben om de nazorg voor coronapatiënten in te gaan richten. Het plan van aanpak? Alle ruim 500 coronapatiënten die in Bernhoven hebben gelegen opbellen met de vraag hoe het nu met ze gaat. “We bellen iedereen die coronapatiënt is geweest zes weken na ontslag op. Inmiddels hebben we ongeveer 90 procent van die groep gesproken”, licht Suzanne Anbeek van Bernhoven toe.

Uiteenlopende klachten

Herstellen duurt dus gemiddeld zo’n zes weken. De meest gehoorde kwalen die het ziekenhuis hierbij tegenkomt zijn - wellicht niet geheel verrassend - vermoeidheid en benauwdheidsklachten. “Maar de geluiden zijn heel wisselend en lopen uiteen van totaal geen klachten tot zeer ernstige klachten”, aldus Anbeek. “In de nazorg werken we ook nauw samen met de huisarts en bijvoorbeeld de fysio, diëtist of psycholoog zodat we de juiste zorg op de juiste plek kunnen bieden.”  

Om beter zicht te krijgen op deze uiteenlopende behoeftes en (langetermijn)gevolgen van het virus is het ziekenhuis een vervolgonderzoek gestart. “Vrijwel alle patiënten die we hebben benaderd werken ook mee aan dit onderzoek waarbij we ze 1 jaar lang blijven volgen en op drie momenten vragenlijsten sturen om een eventuele zorgvraag in beeld te krijgen. Dit geeft ons ook een beeld van de zorgvraag in de regio.”  

Het speciale coronasupportteam van Bernhoven blijft naar eigen zeggen tot en met in ieder geval 1 juli beschikbaar voor vragen van (ex)-patiënten en familieleden.  

Kijk vanavond vanaf 19.00 uur naar de uitzending van Focus op alle kanalen van Dtv, waarin een voormalig coronapatiënt en een ervaringsdeskundige op het gebied van de nazorg bij het Jeroen Bosch ziekenhuis aan het woord komen.