Eerste testen windmolens de Rietvelden zorgen opnieuw voor discussie
De eerste windmolen op het nieuwe windpark de Rietvelden heeft inmiddels de eerste testen gedraaid. Hoe zit het nu met de slagschaduw, het uitzicht en de mogelijke geluidsoverlast?
De windmolen aan de Graaf van Solmsweg op bedrijventerrein de Rietvelden is in eigendom van een coöperatie waarin 540 Bosschenaren zich hebben verenigd. “Toen onze molen net opgebouwd was, ben ik een rondje in de omgeving gaan fietsen. Toen schrok ik ook wel hóé groot de windmolens zijn”, bekent voorzitter van de Bossche Windmolen West Joep Mol. “Maar niemand gaat er last van hebben in de zin van geluidsoverlast of slagschaduw. Daar zijn allemaal strenge regels voor.”
(De tekst gaat verder onder de video).
Echter, bij het actiecomité ‘Windmolens Rietvelden NEE!’ is de eerste klacht al binnengekomen over geluidsoverlast. “Een man van tachtig jaar, die hoort letterlijk door zijn gehoorapparaat het klappen van de wieken. Dat komt zodanig bij hem binnen dat hij daar enorm veel last van heeft dat hij niks anders kan doen dan het apparaatje uit te zetten”, vertelt voorzitter Roland Somers.
Laagfrequent geluid
Ook de bestuursraad Engelen is niet blij met de komst van de winmolens. “Het begon met het zicht op de windmolens. Persoonlijk vind ik het reuze meevallen nu ze er staan, maar wat veel belangrijker is, is laagfrequent geluid”, aldus Martin Kroezen, voorzitter.
Uit onderzoeken blijkt dat windmolens laagfrequent geluid, oftewel 'bromtonen' produceren. Dat is zo zacht dat mensen het amper kunnen horen, maar tegenstanders vrezen wel voor schade voor de gezondheid. “Dit is iets waar we nog weinig van weten. Het comité heeft altijd gezegd dat de gemeente eerst kennis moet halen voordat, voordat je dit soort dingen toestaat. Nu zitten Engelen, de Kruiskamp en Maaspoort met de gebakken peren”, aldus Somers.
Volgens Kroezen van de bestuursraad Engelen heeft de huisarts van het dorp meerdere onderzoeken gedaan naar laagfrequent geluid. “Er is heel duidelijk een indicatie dat het concentratieniveau van kinderen – er zit hier een school in de buurt – minder wordt en er zijn aanwijzingen dat mensen er minder goed van slapen.”
Volgens de mede-eigenaar van de Bossche Windmolen West, Mol, valt dat allemaal wel mee. “Uit onderzoek blijkt dat dat echt zéér beperkt is. Het staat niet in verhouding met de hoeveelheden laagfrequent geluid dat een industrieterrein of de autosnelweg produceert.”
Windmolens afbreken
De tegenstanders zijn niet tegen het opwekken van duurzame energie, maar wel op deze plek. Daarom deed het actiecomité nog voor de bouw een verzoek om de vergunning in te trekken, maar de gemeente heeft twee maanden later nog geen besluit genomen. “Misschien denkt men dat als de windmolens er staat, dat het een onomkeerbare situatie is. Er volgen nog procedures bij de rechtbank en de Raad van State en wij gaan ervoor om de winmolens weer af te breken, want ze horen niet op deze plek”, aldus Somers namens de 290 leden van het actiecomité.