advertentie Banner SNLR.nl

Eerste vrijwilligerspenning voor Udense Ans van Rossum

Een grote verrassing dinsdagmiddag voor de 72-jarige Ans van Rossum uit Uden, wethouder Maarten Prinssen kwam haar vertellen dat ze op 2 januari de vrijwilligerspenning in ontvangst mag nemen. 

De wethouder verraste Van Rossum bij zwem- en waterpolovereniging Zeester-Meerval in Uden, waar ze sinds 1986 actief is. "Ans, jij weet overal alles van bij het Zeesterbad, maar dit wist je niet hè?" begint de wethouder. Als hij haar uitnodigt voor de nieuwjaarsreceptie om de penning op te komen halen, is van Rossum sprakeloos en moet ze moeite doen om haar tranen te bedwingen. 

Zwemlessen vanuit Vluchtelingenwerk
Van Rossum heeft in de 32 jaar dat ze bij het zwembad actief is, al veel functies bekleed binnen de vereniging. Ze is begonnen als lid van de zwemcommissie, heeft in het bestuur gezeten en coördineert op dit moment nog steeds het trimzwemmen. Maar de reden dat Ans de vrijwilligerspenning krijgt, is omdat zij naast alle werkzaamheden al veertien jaar zwemlessen verzorgt voor allochtone vrouwen en vluchtelingen. 

Tijdens deze zwemlessen, leren vrouwen met een migratie achtergrond zwemmen in een veilige omgeving. Naast het geven van de zwemlessen is het integreren en het contact maken met deze vrouwen een heel belangrijk onderdeel. Sommigen hebben inmiddels diploma A, B en C gehaald, maar gaan gewoon door. Het is hun wekelijkse sociale uitje.