advertentie Banner SNLR.nl

Effe plekke bij de bouwers van Oeteldonkse optochtwagens

Het leek al op carnaval zondagmiddag tijdens Effe plekke in de bouwhal aan de Ertveldweg in Den Bosch.

Het is een jaarlijkse traditie om enkele weken voor de carnaval de deuren van de hal open te gooien voor het publiek. En dat was er, de meesten al uitgedost met in ieder geval een sjaal.

Voor de bouwers gaat de hal, die al 19 jaar speciaal voor deze groep bouwers is gereserveerd, al open op 1 oktober. Op die dag starten dertien carnavalsverenigingen uit Den Bosch en drie uit Rosmalen allereerst met het afbreken van hun oude wagen  Daarna wordt er week in week uit gebouwd aan de nieuwe praalwagen voor de Grote optocht, editie 107 dit jaar. 

Plastic bekertjes
Thema dit jaar is Oeteldonk Binnestebuiten. "Van concurrentie is geen enkele sprake, het is vooral heel gezellig", zegt één van de bouwers. Ook de jongste generatie plakt en kleurt druk mee in de hal of loopt aan de hand van pap of mam langs de metershoge draaiende figuren.  Een lid van Ut Sepke is bezig met het opvullen van een hondje van gaas. Niet met papier maché maar met plastic. "Zo zijn we behalve gezellig ook nog eens duurzaam bezig", zegt ze terwijl ze wijst op een vogel wiens verenkleed helemaal gemaakt is van ingeknipte plastic bekertjes.

Fanfare-orkesten zorgen deze middag voor de juiste sfeer en de bonnen voor de bierverkoop bij de ingang gaan ook al als warme broodjes.

Tekst gaat verder onder de foto's

Eerste Grote Optocht
Een zingende mevrouw die een hand voor een grote pop aan het beschilderen is laat weten dat ze al dertig jaar carnaval viert in Den Bosch. "En ik kom hier niet eens vandaan! Mijn ouders zijn uit Portugal naar Nederland verhuisd om hier te werken. Omdat er in het katholieke stadje waar we vandaan komen ook carnaval wordt gevierd, gingen we daar in Nederland ook naar op zoek. We kwamen uit in Den Bosch waar ik al dertig jaar lang carnaval vier. Dit jaar wordt heel speciaal omdat ik voor het eerst meeloop in de Grote Optocht in Oeteldonk."

Die optocht, met al deze praalwagens en loopgroepen, trekt op maandag 24 februari door de straten van de Bossche binnenstad.