Efie maakte uit passie een documentaire over cultuur in voormalig Joegoslavië; 'Ik vind het zó prachtig'

Efie Derksen uit Uden kwam in 2013 voor het eerst in Bosnië en dat voelde direct als een tweede thuis. Uit liefde voor voormalig Joegoslavië maakte ze een documentaire die zondag in première gaat.

Wie denkt aan voormalig Joegoslavië denkt aan oorlog en ellende, maar dat moet volgens Derksen maar eens afgelopen zijn. Met de documentaire wil Derksen de cultuur van de landen laten zien. Door haar ouders, beiden 'gewoon' Nederlands, werd ze opgegroeid met Joegoslavische volksmuziek en zo kreeg ook Efie een passie voor dat deel van Europa.

Dansen

"Die cultuur vind ik zó prachtig en zó rijk", vertelt een enthousiaste Derksen. Voor haar groeide de passie voor voormalig Joegoslavië alleen nog maar meer toen ze mee mocht doen in een dansensemble.

(Tekst loopt verder onder video)

"Ik was drie maanden aan het dansen in Bosnië, dat was een droom die uitkwam. Tijdens die maanden  had ik veel gesprekken met mensen en zij maken zich zorgen. 'Jongeren trekken hier weg. Wie neemt het straks nog over?'", doelt Derksen op de folklore-cultuur die verdwijnt.

"Klederdrachten werden mee het graf in genomen. Mensen vroegen zich af wat er straks nog overblijft. Ik dacht bij mezelf 'waarom leg ik niet vast wat er nu nog te vinden is?'".

Folklore

"Folklore is traditionele muziek, klederdracht, maar ook rituelen. Alles heeft met elkaar te maken. Je had bij bepaalde oogstfeesten een bepaald lied dat gezongen werd of een bepaalde dans die gedaan werd."

De documentaire over voormalig Yoegoslavië is Efie's eerste productie. Gaan er meerdere volgen? "Het is echt pittig om een docu te maken, dus voor nu zeg ik nee, maar het onderwerp leent zich zeker voor meerdere docu's."

Aan de documentaire, waarvoor Efie vooral in Bosnié-Herzegovina en Servië is geweest, is zo'n drie jaar gewerkt. Zondag is het resultaat twee keer te zien in theater Markant in Uden.