Eigenaren van Patisserie Smaak pakken de draad weer op nadat de zaak compleet verruïneerd was
Nadat Eric Maas en Suzanne Geurtsen hun patisserie overdroegen aan een nieuwe eigenaar, maakte die er een regelrechte puinhoop van. Afspraken werden niet nagekomen, leveranciers niet betaald, en de winkel zelf werd er niet hygiënischer op. Na eindeloze gesprekken met advocaten namen ze de zaak weer over om met een schone lei te beginnen.
Het tweetal begon een dag voor de eerste lockdown hun patisserie aan de Fonteinstraat in de binnenstad van Den Bosch. Van coronavirus naar energiecrisis, ze dachten dat ze alles wel hadden meegemaakt. Tot ze de zaak overgaven aan een nieuwe eigenaar om zich meer te focussen op hun andere ondernemingen. Toen bleek het ergste nog te moeten komen.
'Durfde niet meer te kijken'
"Het was één grote chaos en ravage", blikt Maas terug. "Spoelingen en vriezers nooit schoongemaakt, vitrines kapot, laptop gestolen. Eén grote bende was het hierbinnen." De oude eigenaren besluiten dat ze actie moeten ondernemen. "We wonen ook in de binnenstad, dus liepen er elke dag langs", vertelt Geurtsen. "Op een gegeven moment wil je niet meer naar binnen kijken. Je kijkt eigenlijk ook niet meer om je heen, want je wil het gewoon niet horen. Fysiek kregen we meer tijd, maar we hebben slapeloze nacht na slapeloze nacht gehad."
We hebben het alarm van de muur gesloopt, en we zijn aan het poetsen en ruimen gegaan.
Eric Maas, Patisserie Smaak
Maas en Geurtsen zijn tevens eigenaren van het merk De Bossche Draak. Toch raakten ze door deze problemen een groot deel van hun inkomsten kwijt. "Met de huurbaas hadden we gelukkig nog steeds goed contact. We hebben afspraken gemaakt en pakten het terug", aldus Maas. "Ik had de sleutel nog, want alles wat hier binnen stond was nog van mij. We hebben de deur open gedraaid, toen begon het alarm te piepen. De politie kwam erbij, maar die snapten wel hoe het in elkaar zat. We hebben het alarm van de muur gesloopt, en we zijn aan het poetsen en ruimen gegaan."
Veel reacties
De Bossche ondernemers willen alle negativiteit nu voorgoed achter zich laten. "Vanaf dag één dat we hier weer zijn is het pleintje leeggelopen hier naar toe om blijdschap te uiten dat we weer terugkomen", herinnert Geurtsen zich. "Ik heb die eerste dag wel twintig keer met tranen in m'n ogen gestaan van ontroering. Zo mooi."
Patisserie Smaak is vanaf vrijdag geopend van woensdag tot en met zondag.