Eind november duidelijkheid over glasvezel buitengebied Uden
Bewoners van het Udense buitengebied schreeuwen al jaren om een goede internetverbinding en die lijkt er nu te komen. De komst van een glasvezelnetwerk voor dit gebied is donderdagavond weer wat dichterbij gekomen. Gratis zelfs, als het meezit.
Dat vertelde wethouder Ingrid Verkuijlen (Gewoon Uden) woensdagavond aan de gemeenteraad. Dat de aanleg van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Uden nodig is, is al jaren bekend. De internetverbinding is er vaak slecht, of zelfs helemaal afwezig. Ook is er geen 4G verbinding beschikbaar.
60% moet meedoen
Na lang aandringen vanuit de gemeenteraad ging de gemeente afgelopen juni in zee met een commerciële partij en werd er een haalbaarheidsonderzoek naar een glasvezelnetwerk gestart. De resultaten daarvan zijn nu bekend. Wanneer 60% van de bewoners in het buitengebied zich inschrijft voor een aansluiting én een abonnement bij een deelnemende provider, kan het glasvezelnetwerk gratis worden aangeleverd. Bewoners met een Ziggo-abbonnement zullen moeten overstappen, aldus de wethouder.
Indien wij dit percentage niet behalen, zullen wij het netwerk niet aanleggen
Delta Rijssen
Die 60% is een harde eis vanuit Delta Rijssen, het bedrijf dat het netwerk uiteindelijk moet gaan aanleggen. "Indien wij dit percentage niet behalen, zullen wij het netwerk niet aanleggen", stelt het bedrijf.
Die beslissing wordt eind november genomen. Tot die tijd zullen het bedrijf en de gemeente Uden een gezamenlijke campagne starten om bewoners te overtuigen een glasvezelabonnement aan te schaffen. De komende weken zullen er daarom verschillende informatieavonden georganiseerd worden.
Tekst gaat verder onder video.
Ineens gratis?
Het feit dat het netwerk gratis kan worden aangelegd is opvallend, gezien het project eerder vertraging opliep in verband met hoge kosten. Dat vindt Ingeborg Tros (PvdA) ook. "Er is hier meermaals over miljoenenbedragen gesproken en nu horen we dat het ineens gratis kan. Mij is altijd verteld dat als iets te mooi is om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is."
Volgens de wethouder zullen de providers en de netbeheerder hun investeringen terug moeten gaan verdienen met de verkoop van glasvezelabbonnementen, die bewoners moeten afsluiten om van het netwerk gebruik te kunnen maken.