advertentie Banner SNLR.nl

Einde voor sociaal restaurant De Kapel in Oss

OSS â Sociaal restaurant De Kapel in Oss is al een week gesloten en gaat hoogstwaarschijnlijk definitief dicht. âWe zijn nog in gesprek met een mogelijke tweede huurder, maar de kans dat dit iets oplevert is twee tot drie procentâ, zegt mede-initiatiefnemer Rick van Ham.

Dus lijkt het einde oefening voor De Kapel. 

Los van de hoge kosten van het pand en de parkeerproblemen op Plein Zwanenberg waardoor de zakelijke markt niet komt, is het niet doorgaan van het leer- werkbedrijf voor ROC-leerlingen volgens Van Ham de bottleneck voor het naderende faillissement. âJe mist het inkomen van deze partner plus de lagere personeelskosten als je met leerlingen werkt. De samenwerking kwam uiteindelijk niet van de grond en een nieuwe partij werd niet gevonden.â
Sociaal restaurantRestaurant De Kapel, dat is gehuisvest in de voormalige kapel van ziekenhuis Bernhoven, opende in oktober 2016 de deuren. âNiet als commerciële horecazaak maar als sociaal restaurant. En in die zin hebben we ons nut wel bewezenâ, vindt Rick van Ham. âMet wekelijkse aanschuiftafels voor 7 euro 50, activiteiten voor en door vluchtelingen, dagbesteding voor ouderen en leer- en werkplekken.â 
Het pand is eigendom van BrabantWonen. "Er waren berichten over huurachterstand, maar dat ligt iets anders", zegt Van Ham. "De eerste maanden deed de verwarming het niet en hebben we afspraken gemaakt  om de huur voor die maanden te parkeren. Dat is het." 
Woord aan curatorBij De Kapel werken zoân 16 mensen. Die raken hun baan kwijt als de deur definitief dichtgaat. Dinsdag is het woord aan de curator.