Eindejaarsrapport Bossche politiek: een mager laatste jaar voor de coalitie
Traditiegetrouw maken we aan het einde van het jaar lijstjes. Uiteraard doen we dat bij Dtv Nieuws aan het einde van het jaar en nu ook vlak voor de verkiezingen van 2022 weer voor de Bossche politieke partijen.
Opnieuw was het een jaar waarin corona de boventoon voerde maar er waren ook andere onderwerpen zoals de Bossche stadsdelta, jongerencentrum De Poort en de autoluwe binnenstad. In dit eindejaarsrapport kijken we niet alleen naar het afgelopen jaar maar ook naar de toekomstverwachtingen van deze partijen voor na de verkiezingen. En in een apart kader behandelen we het online bereik van de partijen.
gewoon ge-DREVEN
Sjef van Creij is een van de constante factoren in de Bossche gemeenteraad. Of het nou gaat om commissie of raad, hij is altijd duidelijk aanwezig en heeft voldoende vragen paraat. In de discussie rondom de windmolens is gewoon ge-DREVEN een geduchte tegenstander van Rosmalens Belang want dat ziet een deel van de achterban verdwijnen vanwege de coalitiesteun voor deze windturbines. Daar zou Van Creij zijn voordeel mee kunnen doen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Bij de vorige verkiezingen haalde hij maar net één zetel, dat zou nu wel eens een hele ruime zetel kunnen worden. Van Creij krijgt van ons net als vorig jaar een ruime 6. (De partij heeft één zetel en zit in de oppositie.)
50PLUS
Het meest opvallende wapenfeit van 50PLUS was dit jaar het feit dat de partij ergens níét was. Of, er wel was maar niet naar binnen mocht: bij een verkiezingsbijeenkomst. Secretaris Dick Schouw weigert principieel zijn QR-code te tonen omdat volgens hem dan zijn medische privacy in het geding is. Nog los van het feit of dat zo is lijkt me gezondheid op dit moment een stukje belangrijker. De partij zou juist alles op alles moeten zetten om zichtbaar te zijn. Dat is dit jaar niet gelukt. En dat in een jaar waarin de partij alle zetels verloor in de Tweede Kamer. We zien het somber in en denken dat 50PLUS niet terugkeert in een nieuwe Bossche gemeenteraad. We geven de partij een puntje minder dan vorig jaar: een 4. (De partij heeft één zetel en zit in de oppositie.)
PVV
Voor de PVV is de komst van asielzoekers naar het Autotron een geschenk uit de hemel aan de vooravond van de verkiezingen. Alexander van Hattem haalt alles uit de kast inclusief een bezoek van de grote leider uit Den Haag. Maar het is wél de PVV die een podium geeft aan bezorgde burgers zoals die van de manege. Een verhaal dat nog niet eerder bekend was. Ook het jongerencentrum kon steeds op zijn steun rekenen. De komst van asielzoekers en het feit dat komende verkiezingen geen Bossche Volkspartij van Nol Roos meer meedoet, zorgt ongetwijfeld voor minimaal een zetel extra voor de PVV. En waar de PVV landelijk een broertje dood heeft aan de publieke omroep, kon Dtv Den Bosch zelfs rekenen op de complimenten van Van Hattem in het debat over de nieuwe licentie. Uiteraard heeft dat er niets mee te maken maar de PVV krijgt wel een 8 en gaat een half puntje omhoog. (De partij heeft een zetel en zit in de oppositie.)
Leefbaar ’s-Hertogenbosch
Rinie Mees en Paul Kagie zijn vooral actief met projecten zoals het bejaardenhuis van de toekomst en de Wijkbus West. Mooie initiatieven die concreet wat betekenen voor de ouderen. Ook deze partij zette zich afgelopen jaar heel actief in voor jongerencentrum De Poort. Toch is de partij online wat weinig zichtbaar en daarom is ongetwijfeld de zoon van Kagie nu ingevlogen die daar op Twitter en andere social media iets aan moet doen. Toch is het jammer dat Paul Kagie soms wat uit de bocht vliegt, bijvoorbeeld als hij burgemeester Jack Mikkers en Ufuk Kahya medeverantwoordelijk houdt voor het trage verloop van een landelijke boostercampagne. Onterecht en onnodig, en dus geen 8 maar dit jaar een 7 in aanloop naar de verkiezingen. We verwachten ook zeker niet meer dan de huidige twee zetels voor deze partij bij de verkiezingen. (De partij heeft twee zetels en zit in de oppositie.)
PvdA
Hoe het wél online kan laat de PvdA zien, althans op Facebook, want de website is wat karig gevuld. Maar dat is dan ook één van de weinige kritiekpunten. De partij heeft sterke raadsleden, komt met originele eigen onderwerpen en zorgt altijd voor een nieuwe invalshoek bij een onderwerp in de gemeenteraad. Hoe vervelend ook voor de VVD, die vast ook lokaal geen zin heeft in een 'linkse wolk' maar als straks een zesde partij nodig is voor een meerderheid (en die kans is heel groot) dan kunnen ze in redelijkheid niet meer om de PvdA heen. De partij is de meest constructieve oppositiepartij en met een beetje mazzel houden ze de drie zetels die ze hebben. De partij krijgt opnieuw een 8,5 als rapportcijfer. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.)
De Bossche Groenen
Nog veel beter dan de PvdA scoort De Bossche Groenen als het gaat om het inzetten van internet, maar ook op het gebied marketing, reclame en promotie weten ze hoe het werkt. Maar net als vorig jaar moeten we constateren dat principes niet het sterkste punt zijn van deze groene partij. Niet de bouw van broodnodige windmolens of huizen maar de reacties van omwonenden bepalen de koers. De partij van de woningzoekers zullen ze op deze manier niet worden. Het ombouwen van de Tolbrug-garage naar woningen is dan wel weer een goed idee. Het is zonde dat Rianneke Mees de fractie gaat verlaten. Met haar was volgens de Bossche politieke wandelgangen veel beter zaken te doen dan met de activistische Judith Hendrickx of Wil Houben. Daarbij is de kans dat de partij opnieuw drie zetels haalt erg klein, aangezien de Partij voor de Dieren mee gaat doen. Beide partijen vissen in dezelfde vijver. We handhaven de 7,5 omdat De Bossche Groenen het qua inzet wel verdient. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.)
SP
Als de SP ooit landelijk in de buurt wil komen van 20 zetels moet er al een klein wonder gebeuren en waarschijnlijk ook een andere lijsttrekker komen. Dus het was geen probleem om Bram Roovers op plek 30 te zetten bij de Tweede Kamerverkiezingen. Op die manier bleef hij behouden voor Den Bosch en mocht hij zich vanaf juli fractievoorzitter noemen en vanaf september zelfs lijsttrekker. En dat was een zeer verstandig besluit van de lokale afdeling want Roovers is een politiek talent. Hij formuleert helder en op een minder activistische toon dan we van de SP gewend zijn. Hij is wars van lange verhalen en houdt zelfs zijn mond als hij denkt dat hij niets nieuws kan toevoegen. Daar kunnen heel veel Bossche politici nog iets van leren. Met zijn 22 jaar is hij de jongste van alle lijsttrekkers in Den Bosch en misschien wel de jongste lijsttrekker ooit van de SP. En ook daar kunnen andere Bossche partijen nog iets van leren, want waar zijn de echte jongeren en jong volwassenen op verkiesbare plekken? Beweer niet dat het niet kan, anders ga maar eens praten met de mensen van de partij Jong Maashorst in de nieuwe gemeente Maashorst. Daar lukt het prima, de partij is nog de grootste ook! Inhoudelijk is de SP nog net iets te vaak tegen zonder redelijk alternatief, maar met deze lijsttrekker moeten de drie zetels toch vastgehouden kunnen worden. We geven ze vooral vanwege de lijsttrekker een half puntje meer en zo komen ze op een 7. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.)
Bosch Belang
Paul van der Krabben heeft maar kort plezier gehad van de samenvoeging met Lokaal Gestemd van Joep Gersjes, want laatstgenoemde begon onlangs zijn eigen partij toen hij geen verkiesbare plek kreeg op de lijst van Bosch Belang. De partij liet ook in 2021 weer zien dat ze op veel momenten het college ondubbelzinnig steunt. Maar het moet niet te ingewikkeld worden want als het gaat om windmolens dan geeft de partij ineens niet thuis. De nieuwe nummer twee Monique Parijs neemt misschien voldoende stemmen mee om de twee zetels te behouden, maar veel spannender wordt het straks niet in maart. Overigens is Parijs net als Gersjes ´partijhopper´ en dat doet de partij qua imago geen goed. We komen dan ook niet verder dan een 5 voor Bosch Belang, half puntje minder dan vorig jaar. (De partij heeft drie zetels en zit in de oppositie.) De zetel die Joep Gersjes meenam behandelen we niet apart, daarvoor is hij te kort bezig.
Rosmalens Belang
“Rosmalens Belang is een lokale politieke partij, zonder de ballast van landelijke politieke programma's”, dat is het eerste dat je leest als je de partij zoekt op internet. Dat lokale partijen nog steeds dat frame over de lokale afdelingen van landelijke partijen moeten gooien betekent toch echt dat je zelf geen duidelijke missie hebt. Kom op Rosmalens Belang, het is bijna 2022, verzin eens wat beters! Die fractie is degelijk maar ook een tikje saai. De buslijnen in de dorpen, de veiligheid in het centrum, de inzet voor de ROS kabelkrant is er allemaal wel, maar dus een tikje flets. Vanillevla heeft meer pit dan Rosmalens Belang. Dat vinden ze zelf misschien ook en dus komt er na de verkiezingen een bijna volledig vernieuwde club mensen, wel onder aanvoering van de huidige wethouder Roy Geers. Of ze daarmee de drie zetels kunnen behouden is de vraag. Net als vorig jaar een 5 voor deze club. (De partij heeft drie zetels en zit in de coalitie.)
Tekst loopt door onder kader en foto
Bereik op Facebook, Instagram en Twitter: De Bossche Groenen grote winnaar
Als het gaat om het bereik van de Bossche politieke partijen op Facebook, Twitter en Instagram dan is er één politieke partij die er met kop en schouders bovenuit steekt: De Bossche Groenen. Met 1689 volgers op Facebook, 1731 volgers op Twitter en 1063 Instagramvolgers blijven ze de concurrentie ver voor. Dat bracht hun ook de klinkende verkiezingsuitslag in 2018 en dat zal dit keer ook een grote bijdrage leveren.Alleen D66 komt door het grote aantal volgers op Twitter nog een beetje in de buurt en de PvdA doet het uitstekend op Facebook waardoor het zich online ook niet onbetuigd laat.
GroenLinks en de VVD doen het al stukken minder en moeten hier nog echt een slag in maken maar partijen als Rosmalens Belang en CDA willen blijkbaar in het verleden blijven hangen. Zij denken dat de nieuwe generatie genoegen neemt met een kranteninterview of een flyer door de brievenbus. Helaas, het is 2022, er moet echt uit een digitaal vaatje getapt worden. De PVV doet het op Facebook nog wel aardig maar is nauwelijks zichtbaar op Instagram en Twitter
Partijen als SP, Leefbaar, Bosch Belang, gewoon ge-DREVEN en 50PLUS moeten echt hopen op de oudere kiezer. Zij bestaan digitaal nauwelijks en dat zegt ook wat over de toekomst van die partijen.

CDA
Op 21 mei zocht het CDA in Den Bosch naar een communicatiewonder. Geen idee of dat iets te maken heeft met de christelijke achtergrond van de partij maar helaas moeten we eind december concluderen dat het wonder niet heeft plaatsgevonden. De partij is enorm onzichtbaar naar buiten toe, maar in de gemeenteraad is het niet veel beter. Tussen 5 juli, de aankondiging van Marianne van der Sloot als lijsttrekker en 24 december met een kerstdagenwens heeft de partij geen enkele posting op Facebook en Instagram gedaan. Dat gebeurt allemaal in een tijd waarin het CDA het niet gemakkelijk heeft. Met de huidige fractievoorzitter Freek van Genugten en lijsttrekker Marianne van der Sloot heeft de partij twee sterke mensen in huis, dus daar ligt het niet aan. Jammer dat het bestuur niet doorgepakt heeft en op plek drie niet een nieuw jong talent heeft gepresenteerd. Marianne van der Sloot zal vanaf 1 januari haar zwangerschapsverlof rigoreus tot een einde moeten brengen wil de partij de vier zetels in de Bossche raad kunnen behouden. Van der Sloot zou een prima wethouder zijn, maar dan moet de partij wel enige omvang behouden. Vanwege de stabiele fractie en twee sterke mensen op 1 en 2 handhaven we de 6,5 van vorig jaar, maar het houdt niet over bij het CDA. (De partij heeft vier zetels en zit in de coalitie.)
GroenLinks
Dit lijstje gaat over de prestaties van de fractie en niet over die van de coalitie, maar het moet gezegd: het duurde bijna vier jaar maar nu zie je wel een duidelijke inbreng van GroenLinks in deze coalitie. Misschien zelfs wel duidelijker dan van andere coalitiepartijen. Het is alleen jammer dat vooral Antoon van Rosmalen zich als doel gesteld heeft stelselmatig zijn eigen wethouder Ufuk Kahya uit de wind te houden. Geen enkele kritiek wordt geduld. Als oppositiepartijen samen iets willen doen aan het vrijwilligersbeleid moet GroenLinks dat tegenhouden omdat gemaskeerd moet worden dat de wethouder daar nog geen energie in gestoken heeft. Een paar maanden later is het beleid er ineens wel. Jammer dat een fractie zo opvallend aan de leiband van het college loopt en weinig kritisch is en dan hebben we het nog niet eens gehad over jongerencentrum De Poort. De partij heeft veel bereikt in de coalitie, maar we hopen op een wat steviger fractie na de verkiezingen. Een half puntje eraf voor GroenLinks, ze krijgt een 6. (De partij heeft vier zetels en zit in de coalitie.)
D66
Van alle coalitiepartijen is D66 misschien wel het meest zichtbaar actief naar buiten toe met allerlei acties en initiatieven. Of het profiel van D66 na vier jaar daarmee ook heel duidelijk is, dat is weer iets anders. De partij toont wel lef, bijvoorbeeld als het gaat om de opvang van asielzoekers, want dat kan niet bepaald op steun van iedereen rekenen. Niet alle raadsleden waren altijd even zichtbaar, dat moet met een behoorlijk vernieuwde lijst voor de verkiezingen misschien beter gaan lukken. Hoewel het voor een partij als D66 wel beschamend is dat er bij de eerste 12 kandidaten maar twee vrouwen zitten. Anders was er misschien nog wel iets bijgekomen maar voor nu houden we het op de 7 van vorig jaar. (De partij heeft vijf zetels en zit in de coalitie.)
VVD
De partij laat zich in 2021 ook weer zien op de echte bekende VVD-terreinen als die van veiligheid en voor de ondernemers. Maar om nou te zeggen dat de partij met originele voorstellen kwam is ook weer overdreven. Daar is voorlopig ook geen geld voor met de flinke tekorten op de Bossche begroting in het vooruitzicht. In dat verband begint het veto dat de VVD al jaren legt op de verhoging van de OZB echt potsierlijk te worden. Misschien wordt het in de nieuwe coalitie eens tijd dat een andere partij de post financiën krijgt zodat op dat vlak een nieuwe wind gaat waaien. Want ook de nieuwe lijsttrekker Ralph Geers lijkt uit hetzelfde vaatje te tappen als huidig wethouder Hoskam. Geers wordt ongetwijfeld wethouder, maar wie gaat dan de fractie leiden? Hanneke Welten wil ongetwijfeld wel, maar of dat een succes wordt vragen ze zich bij de VVD vast ook af. Verder staat er een vrij nieuwe en dus onervaren nieuwe fractie klaar. Dat was niet per se nodig geweest. Waarom is het enige fractielid dat er ook pas vier jaar zat, redelijk jong en met een beetje eigen geluid, Mikhael Hack, op een min of meer onverkiesbare zevende plek gezet, had hij niet genoeg fractiediscipline? En ook bij de VVD geen communicatiewonder in dienst, want ondanks dat er al een verkiezingsprogramma is sinds 24 oktober is het op de website nergens te vinden en ook niet op Facebook of Instagram. Vorig jaar een 7, we komen nu echt niet verder dan een 6,5. (De partij heeft vijf zetels en zit in de coalitie.)