Eindrapport 'Duurzame Polder 'absoluut niet de laatste stap'
Een uitgebreid eindrapport over duurzame energieopwekking in de Lithse, Geffense, Rosmalense en Nulandse polder is vrijdag gepresenteerd. De gemeenteraden van Oss en Den Bosch gaan zich er nog over buigen, dus ongeruste buurtbewoners hebben nog tijd om hun stem te laten horen.
Op het Provinciehuis in Den Bosch presenteerden de Bossche wethouder Mike van der Geld (D66) en zijn Osse collega Johan van der Schoot (CDA) samen met gedeputeerde Eric de Bie (FvD) vrijdagochtend een eindrapport over de Duurzame Polder, tussen Den Bosch en Oss. Oftewel: windmolens en grote velden met zonnepanelen in de Geffense, Lithse, Nulandse en Rosmalense polder.
In het eindrapport worden 49 windturbines of 691 hectaren zonnevelden als maximum genoemd, maar hoeveel het er precies gaan worden, valt nog te bezien. Van der Schoot legt uit hoe nu verder: "We hebben nu een goed beeld van wat er kan. Dat leggen we voor aan de gemeenteraad, om een besluit te nemen om al dan niet verder te gaan in het onderzoek naar realisering van grootschalige energieopwekking."
Het eindrapport ziet eruit alsof alle besluiten al zijn genomen, maar mensen die bezwaar hebben tegen het voorstel, zijn nog niet te laat, legt Van der Geld uit: "Dit is absoluut niet de laatste stap rondom de duurzame polder. Uiteraard kunnen buurtbewoners inspreken of mij benaderen. Dat staat iedereen vrij. Het kan wel zo zijn dat we het niet altijd met elkaar eens worden.”
Ook Van der Schoot geeft aan dat er nog genoeg tijd is voor ongeruste buurtbewoners om hun stem te laten horen: "Zoals in ons systeem zit, kan iedereen op elk moment zijn visie kenbaar maken of de juridische weg bewandelen. We zullen met alles en iedereen in gesprek zijn, zoals we dat ook de afgelopen periode hebben gedaan."