advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Eisen van Stichting STOK 'bemoeilijken' zoektocht naar nieuw onderkomen in Den Bosch

De eisen die het Stedelijk Overleg Kunstenaars, kortweg STOK, stelt aan een nieuw onderkomen, bemoeilijken de zoektocht. Dat stelt het Bossche college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de PvdA.

Volgens het college wil de stichting voldoende ruimte voor exposities en andere activiteiten, in het Bossche centrum blijven, 'nauwelijks' huur betalen en geen ruimte delen met mogelijke andere gebruikers. Ook 'eist' het kunstenaarscollectief dat het pand afsluitbaar is in verband met de verzekering en moet het onderkomen minimaal voor drie tot vijf jaar gegarandeerd zijn.

Stichting STOK moet eind april noodgedwongen de thuishaven aan de Pastoor de Kroonstraat verlaten. Dat pand wordt namelijk gehuurd van een particuliere eigenaar. De Bossche PvdA liet daarna weten dat het stadsbestuur er alles aan moet doen om te voorkomen dat de kunstenaars van STOK dakloos worden. 

Locatie elders

Het college meldde eerder al de kunstenaars van STOK te willen helpen met het vinden van een nieuwe ruimte, maar of dat daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag, zo valt op te maken uit de recente beantwoording van de PvdA-vragen. "De gemeente heeft geen verhuur-relatie met het STOK maar een subsidierelatie: de gemeente is daarmee niet verantwoordelijk voor de huisvesting van STOK. Als binnen het gemeentelijk vastgoed geen  mogelijkheden zijn, zal de organisatie elders moeten zoeken."

Tot 2018 huisde het kunstenaarscollectief in vestingmuseum Het Kruithuis. Dankzij de bemiddeling van VOLOP Den Bosch – een initiatief bedoeld om de leegstand in de binnenstad terug te dringen – verhuisde STOK in 2019 naar het voormalige pand van computerwinkel MyCom aan de Pastoor de Kroonstraat in de Bossche binnenstad.