advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

EKP-terrein wordt autovrije hotspot voor studenten en bewoners

Ruim 800 woningen, een mobiliteitshub en recreatie aan de Dieze: Het EKP-terrein wordt een nieuwe wijk met woonruimte voor onder meer studenten en starters.

 Ontwikkelaar SDK Vastgoed presenteerde donderdag de plannen voor het voormalige Expeditie Knooppunt van PostNL. De projectontwikkelaar uit Eindhoven gaat van het gebied een ‘levendig en creatief woon- en werkgebied’ maken.

De EKP-hal waar de kunstacademie AKV|St.Joost gevestigd zit, blijft het middelpunt van het gebied. Wel ondergaat het gebouw een metamorfose. “De kunstacademie krimpt in en gaat 5000 vierkante meter van het gebouw beslaan”, zegt wethouder Roy Geers. De ruimte die overblijft wordt onder meer gebruikt voor ateliers.

Ateliers
“We willen dat studenten na hun studie hier, in het gebied blijven”, zegt Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed. “Daarom maken we het gebied aantrekkelijk door atelierruimte in te calculeren en woningen voor studenten en starters te bouwen.”

In het gebied komen 819 woningen in vier woontorens waarvan de hoogste woontoren 60 meter is. Een kwart van die woningen wordt sociale huur. Nog eens 15 procent in de middensector en de rest is vrije sector. De verhouding huur- en koopwoningen is nog niet bekend.

Tekst gaat verder onder de video.

 

Stadsstrand
Het gebied wordt autovrij. Auto’s worden geparkeerd in garages aan de randen van het terrein. De veemarktweg wordt verlegd. Aan de overkant van die weg komt één van de woontorens. Gremmen: “Dat geeft ook ruimte voor recreatie aan de Dieze. Dan denk ik aan pleziervaart maar ook bijvoorbeeld een stadsstrand.”

Begin 2022 start de verbouwing van de EKP-hal en de bouw van de eerste woningen. Het streven is dat het gebied in 2027 helemaal af is.