advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Elise Uijen uit Herpen Europees kampioen tijdrijden

Elise Uijen uit Herpen is maandagochtend Europees kampioen tijdrijden bij de junioren vrouwen geworden.

Op het EK in het Franse Plouay was de 17-jarige Herpense veruit de snelste op het parcours van 25,6 kilometer. Elise Uijen bleef de de Franse Squiban en de Italiaanse Cipressi ruim voor. De nummer twee was meer dan een minuut langzamer. Uijen reed haar rit met een gemiddelde snelheid van 41 kilometer per uur.

De tijdrit voor de junioren vrouwen was het eerste onderdeel op het EK en leverde Nederland dus meteen een gouden medaille op. Uijen, lid van Wielervereniging Schijndel, plaatste zich half augustus voor het EK door een selectiewedstrijd te winnen.

"Super, en dolblij!"

Vader Edwin Uijen is deze week ook in Frankrijk om zijn dochter te volgen, al wordt ze door de wielerbond vanwege alle veiligheidsvoorschriften nog wel even ‘buiten bereik’ gehouden. Wel heeft hij haar kort na de race nog even gesproken: “Ja super natuurlijk, ze is dolblij. Het was altijd haar grote doel om in de selectie van Oranje te komen en nu als eerstejaars pakt ze meteen zo’n grote prijs.”

Voor de trotse vader was het natuurllijk ook enorm spannend geweest: “Ze reed al vrij vroeg en zette toen een enorm scherpe tijd neer, zeker voor deze leeftijdsklasse. Dat hoorde je ook wel aan de reacties hier bij de finish. Maar ik was pas helemaal gerustgesteld toen de allerlaatste over de finish was.”

Het Franse avontuur zit er nog niet op. Elise Uijen rijdt vrijdag namelijk ook de EK-wegwedstrijd bij de junioren vrouwen. Gezien haar indrukwekkende prestatie van maandag zullen ook daar veel ogen op haar gericht zijn.