advertentie Banner Trined

Emely van der Vliet wacht op visum voor studie en voetbal in Amerika

Emely van der Vliet uit Rosmalen heeft een overeenkomst met de universiteit van Tennessee om daar te komen studeren en voetballen, maar door de coronacrisis komt haar aanwezigheid bij de start van het collegejaar in gevaar.

Over een maandje zou ze naar de States vliegen om kennis te maken met haar toekomstig teamgenootjes, maar eigenlijk wil Van der Vliet volgende week al het vliegtuig in. "Want ik moet sowieso eerst twee weken in quarantaine voordat ik me in de groep meng." Dat is nog niet zo simpel, want de grens met Amerika is, vanwege alle coronamaatregelen, alleen open voor noodzakelijke vluchten. Bovendien moet de 20-jarige voetbalster nog een visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat in Nederland. Maar dat is gesloten. "Ik kan me er wel zorgen over maken, maar dat gaat de zaak niet veranderen. Een toekomstig teamgenootje uit Australië kan ook nog niet komen. We kunnen alleen afwachten."

Ik kan me er wel zorgen over maken, maar dat gaat de zaak niet veranderen

• Emely van der Vliet

Geen angst

De middenvelder die momenteel nog meetraint met Nooit Gedacht in Geffen vreest niet het coronavirus in Amerika op te lopen. "Tennessee is geen staat waar veel besmettingen zijn geweest. De boel is daar redelijk onder controle. Bij de campus zijn maatregelen genomen, dus ik maak me niet zoveel zorgen."

Studie sportmanagement

In januari begon het contact met de universiteit van Martin in Tennesse. Ze zagen haar profiel omdat ze dat had gedeeld via het bedrijf OverBoarder. Deze organisatie heeft dit al geregeld voor meerdere sporters uit Nederland en België. "De coach vloog speciaal voor mij naar Nederland om me langer dan in die tien minuutjes video aan het werk te zien. Ze kwamen vervolgens met een aanbod voor een studiebeurs, dat ik niet kon afslaan. Ik kreeg er meteen een goed gevoel over." 

De HBO-studie die Van der Vliet in Nederland volgde beviel niet echt. Daarom besloot ze het afgelopen jaar te stoppen en van haar droom werkelijkheid te maken. "Het leek heel lang niet realistisch. Maar van een vriendin hoorde ik alleen maar goede verhalen, die de presentatie tijdens een informatieavond op de middelbare school bevestigde." Het wil niet zeggen dat de Rosmalense nu vrijuit kan voetballen. "Je gemiddelde cijfer op school moet ook voldoende zijn. Je mag er niet met de pet naar gooien, want dan houdt het voetbal ook al snel op."

Fulltime trainen

Collegebasketbal, -honkbal en American Football zijn wel bekend, maar er is dus ook collegevoetbal. Vooral voor vrouwen is dat erg populair. En dat levert ook resultaat op. Het eerste elftal van de Verenigde Staten is vorig jaar voor de tweede keer op rij wereldkampioen geworden. In totaal hebben de Stars and Stripes al vier wereldtitels in de pocket. "Maar de belangrijkste reden is nog wel dat ik de kans krijg om daar vijf keer in de week te trainen." Bij Nooit Gedacht en andere Nederlandse clubs wordt maar twee of drie keer per week getraind.

De belangrijkste reden is nog wel dat ik de kans krijg om daar vijf keer in de week te trainen

• Emely van der Vliet

"Het is absoluut niet de laatste strohalm om nog het Nederlands Elftal te halen. Daar ben ik al te oud voor." Van der Vliet is wel ambitieus. "Na die vier jaar, kom ik terug. Dan zou ik misschien een transfer kunnen maken naar een grote Spaanse of Engelse club. Ik wil alle opties openhouden."

Super tijd bij Nooit Gedacht

Ze verlaat dus voorlopig de selectie van Nooit Gedacht. Haar team deed mee om de titel en speelde in de achtste finale van de KNVB Beker. "Een unieke ervaring", vond Van der Vliet, die er met haar teamgenootjes met 0-12 vanaf ging. "Het was al een hele stap voor mij om van OJC naar Geffen te komen. Het was echt een team, het liep lekker en het was heel anders dan ik bij OJC gewend was. Ik heb er een super tijd gehad, maar het blijft natuurlijk wel amateurvoetbal. Over vier jaar keer ik met veel plezier terug, als dat mag."