advertentie Banner SNLR.nl

Enexis legt aanleg glasvezel stil na elfde gaslek

Enexis heeft de aanleg van glasvezel in Geffen per direct stilgelegd. Dit nadat er vrijdag opnieuw een gasleiding werd geraakt, nu op de Bredeweg.

Het gaslek ontstond bij het onder de weg doorschieten van een 'raket'. De brandweer heeft de weg afgezet, één klant van Enexis zit zonder gas.

Elfde keer
Afgelopen maandag trok een graafmachine ook al een gasleiding kapot, dat was aan de Tolweg in Geffen. Sinds juni 2018 is dit de elfde keer dat bij de aanleg van glasvezel in Geffen een gasleiding werd geraakt. Voor energiebedrijf Enexis reden om het hele project nu stil te leggen. "Het gebeurt te vaak en leidt elke keer tot gevaarlijke situaties", zegt woordvoerder Tim van Ham van Enexis. "Maandag gaan we met de grondwerkers die de glasvezel aanleggen bij elkaar zitten om uit te leggen hoe dit voorkomen kan worden. Dat gebeurt normaalgesproken ook vantevoren, maar blijkbaar was dat niet voldoende.." De kosten worden door Enexis verhaald op de veroorzaker.

Graafschade voorkomen
Bij grote projecten zoals dit legt Enexis aan de hand van een toolkit ter plekke uit hoe graafschade voorkomen kan worden, wat de risico's zijn en hoe je veilig werkt. "Zodra er in de grond gewerkt wordt, is een KLIC-melding wettelijk verplicht", aldus Van Ham. "Je krijgt dan een overzicht met alle leidingen en kabels die in de grond liggen, niet alleen onze leidingen maar ook bijvoorbeeld die van telefonie en waterleidingen. Ik weet niet of dat hier wel of niet is gebeurd."

Na maandag wordt bekeken wanneer de aanleg van glasvezel weer wordt opgepakt.