Er gaat een wereld schuil onder de Parade: 'hier woonden honderden vrouwen'
We kennen de parade als een mooi, groot plein waar - in betere tijden - van alles te doen is. Vroeger was dat wel anders: zo stond er naast de Sint Jan een kerk en woonden er honderden vrouwen in een afgesloten dorpje.
Op een zonovergoten Parade leidt stadsarcheoloog leidt Ronald van Genabeek Dtv Nieuws rond over de Parade. Daar is - zeker zonder bomen en theater - niet veel te zien. Maar schijn bedriegt. Tussen de terrassen vertelt hij over de Parade van 700 jaar geleden. "Dit hele plein was een begijnhof, een klein dorpje binnen de stad. Er woonden op het hoogtepunt een paar honderd vrouwen die een religieus leven leidden.
Tekst gaat verder onder de video.
Dit alles is bekend door archeologisch onderzoek. Daarbij komen ook spullen boven die soms wel eeuwenoud zijn. Erfgoed 's-Hertogenbosch presenteert de opgravingen uit het tijdperk van de 'begijntjes' in café Silva Dulcis. "Mensen zitten hier op het terras, maar weten vaak niet dat ze bovenop de geschiedenis zitten", vertelt Harmke Nijhof van het Erfgoed.

En daarom staat de oude Parade dit weekend in de spotlights, tijdens de nationale week van de archeologie. "Er liggen stippen op historische plaatsen. Door het scannen van de QR-code kunnen mensen meer lezen over een gebouw of locatie."
Theater aan de Parade
Er is bij de Bossche archeologen al veel bekend over het Begijnhof, maar de kans is groot dat er snel nóg meer ontdekt wordt. "Door de sloop van het theater aan de Parade krijgen we nog enkele kansen om in de grond te kijken", aldus Nijhof.

Het begijnhof (blauw) op de plek die nu bekend staat als de Parade Erf