14-jarige jongen meldt zich op politiebureau na brand, De Schans kan nog niet beginnen met opruimen

Een 14-jarige jongen uit Uden heeft zich gemeld op het politiebureau vanwege de brand bij skibaan De Schans. Twee weken geleden ging een deel van de skibaan in vlammen op door brandstichting. De skibaan ligt er nog steeds net zo treurig bij doordat opruimen nog niet mag.

De politie meldt vrijdag dat de 14-jarige jongen zich samen met zijn ouders heeft gemeld op het politiebureau. De jongen is daarna verhoord op verdenking van brandstichting. De politie draagt het dossier over aan het Openbaar Ministerie.

Tekst loopt verder onder video

De brandstichting zorgde voor flink wat schade op de skibaan, maar de vereniging mag nog niet beginnen met opruimen. Vele vrijwilligers staan te popelen om de skibaan op te gaan om op te ruimen, maar zo simpel is het niet. "De vergunning voor de afvoer van materialen van de baan, daar moeten we op wachten", zegt penningmeester Kathy Groothuis. De vereniging hoopt snel met de vergunningaanvraag van start te gaan. 

Donkere wolken

Twee weken geleden op 16 april was Groothuis vlak na het uitbreken van de brand al op de accommodatie. "Ik was vrij rustig toen ik in de auto stapte hier naartoe, maar toen ik de A50 opreed en de grote donkere wolk zag dacht ik dit is veel meer dan alleen een brandje. Mijn knieën knikten toen ik hier aan kwam", doelt Groothuis op de schrik. "De schrik is nu wat gezakt, maar ik vind het verschrikkelijk als ik dit zo zie", zegt ze terwijl ze naar de grote zwarte vlek op de skibaan kijkt.

Kort na de brand sprak voorzitter Arno Mertens van een schatting van anderhalf à twee ton aan schade. Volgens de penningmeester gaat het nu om een bedrag tussen de twee en drie ton. De financiële schade kan de vereniging niet uit eigen zak betalen en daarom startte de club een doneeractie om onder andere skimatjes te doneren à 2,95 euro per stuk. "Die actie is heel goed geweest", aldus Groothuis. Volgens haar is er al zo'n 25.000 euro ingezameld, maar de club heeft nog veel meer nodig.

De vereniging heeft in totaal ruim 60.000 matjes nodig. Naast de financiële middelen hiervoor is ook de vraag of de club de matjes op tijd binnen kan krijgen om in september weer open te kunnen.