Erfgoedschool op zoek naar leerlingen om monumentale panden te restaureren
Leon Bakker van de NCE-Erfgoedschool in Den Bosch valt maar meteen met de deur in huis: ‘We hebben in Nederland 63.000 monumentale panden die gerestaureerd moeten worden, maar daar hebben we niet de manschappen voor.” De school is daarom op zoek naar meer leerlingen.
Timmermannen en metselaars in spe die een BBL-opleiding op het MBO volgen kunnen zich aanmelden voor de opleiding om monumenten te kunnen herstellen. Een bedrijf dat zo’n leerling in huis heeft kan de leerling hiervoor aanmelden.
En dat werpt zo zijn vruchten af, weet leerling-metselaar Niek Rovers uit Ravenstein. “Als ik op het werk ben pak je dingen op die je hier geleerd hebt. Dan kun je er mee over praten”, zegt hij. “Panden restaureren op de originele manier wordt nu vaak zonder kennis gedaan. Hier kun je die kennis opdoen.”
Pand van Pearle
“Elke stadsmuur is anders,” zegt leerling-metselaar Johan Jonkergouw uit Den Bosch. “Bij een stadsmuur is heel grof voegwerk. Bij een monumentaal pand is dat veel strakker.” Want als het mis gaat, is het enorm belangrijk daar het verschil in te weten. “Zoals het pand op de Markt in Den Bosch,” herinnert Bakker. “Dat half wegzakte. Dat moet wel weer in de oude stijl opgeknapt worden.”
De opleiding duurt slechts een paar dagen, maar is verspreid over een aantal weken. Er wordt zowel praktijkles als theorieles gegeven, en in maart gaat de klas nog ervaring op doen in de Sint Jan.
