advertentie Banner SNLR.nl

Examenklassen hoeven geen eindexamen te doen

De centrale eindexamens gaan in mei niet door. Leerlingen kunnen slagen met goede cijfers op schoolexamens.

Dat heeft minister van basis- en voortgezet onderwijs Arie Slob dinsdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. "Er kwam veel druk op de afronding van de schoolexamens omdat het eindexamen dichterbij kwam. Dat was niet vol te houden", aldus Slob. Om die reden nam hij samen met minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven het besluit de centrale eindexamens te schrappen. 

De schoolexamens moeten wel afgerond worden, maar daarvoor is nog tijd tot het einde van het schooljaar. Als de punten dan goed zijn, krijgen de schoolverlaters gewoon een geldig diploma. Slob heeft de hoop dat veel schoolexamens in de komende periode digitaal kunnen doorgaan en dat de andere examens worden doorgeschoven naar het einde van het schooljaar. Leerlingen die op basis van schoolexamens zouden zakken, krijgen de mogelijkheid om in beroep te gaan en te herkansen. Over de exacte gang van zaken komt zo snel mogelijk duidelijkheid, volgens de minister.

Op 30 maart zouden in het VMBO de eerste centrale praktijkexamens beginnen. Het centraal schriftelijk eindexamen stond gepland vanaf 7 mei.

Eerder vandaag meldde de stichting Carmelcollege dat alle schoolexamens op de scholen van Het Hooghuis in Oss en Heesch de komende tijd niet doorgaan. Mogelijk worden door deze maatregel van de minister digitale schoolexamens weer opgestart.