Examenleerlingen: ‘toch een beetje jaloers op vorig jaar’

Waar leerlingen vorig jaar nog zonder examen afscheid namen van hun middelbareschooltijd, moeten zij dit jaar weer gewoon als vanouds de boeken in voor de examens. Maar door de coronacrisis zijn er wel wat dingen veranderd. Dit geldt ook voor leerlingen van het Sint-Janslyceum in Den Bosch.

De leerlingen mogen dit jaar ervoor kiezen om hun examens in meerdere tijdvakken te plannen. “We zijn nu net begonnen met tijdvak één, daarna komt tijdvak twee. Hier kunnen eventueel al herexamens gedaan worden. Dan hebben we nog een derde tijdvak vlak voor de zomervakantie”, vertelt Winry ’t Lam, examensecretaris op het Sint-Janslyceum. Naast het extra tijdvak krijgen de leerlingen een extra herkansing en mogen ze kiezen een onvoldoende niet mee te laten tellen, mits dit geen kernvak is.

Gemengd gevoel

De toekomstige studenten kijken met gemengde gevoelens naar het feit dat zij wél examen moeten doen. Examenleerling Martijn Krikke: “Gisteren had ik wiskunde. Dat was wel echt stressen, toen was ik eigenlijk wel een beetje jaloers op vorig jaar. Dat zij geen examen hoefden te doen. Maar het is ook wel leuk om het gevoel mee te krijgen.” Ook voor medeleerling Bregje Kissels heeft het twee kanten: “Ik vind het best wel kut want vorig jaar waren er geen examens en dan was ik gewoon prima geslaagd. Nu heb ik toch wel heel de vakantie moeten leren. Maar aan de andere kant hoort het er bij, je zit op het vwo je wil het wel zo goed mogelijk afronden.”