advertentie Banner SNLR.nl

'Explosieve vraag naar seniorenwoningen in regio Oss'

De vraag naar seniorenwoningen in Oss en omstreken is explosief gegroeid het afgelopen jaar. Dat zegt makelaar Ron Cheizoo van de NVM Oost Brabant.

Het gaat vooral om woningen met bad en bed op de begane grond zegt Cheizoo, die de woningmarkt in de regio op zijn duimpje kent. Cijfers om dit te onderbouwen heeft hij niet, maar wel zijn eigen ervaring als makelaar. "Op het moment dat je een bungalow in de verkoop doet melden zich razendsnel een heleboel kopers en is de woning binnen drie dagen verkocht. Je merkt het gewoon aan die mensen, dat de vraag groot is. Als het lukt zijn ze hartstikke blij, omdat ze soms al jaren op zoek zijn naar zo'n woning.”

Meer bungalows
Volgens Cheizoo zal de vraag naar deze huizen nog verder toenemen. In de nabije toekomst worden maar weinig woningen van het bungalow-type gebouwd. “Als je kijkt naar de gebieden Maren-Kessel, Lith, Oijen, Haren en Herpen worden er van de 36 nieuwbouwwoningen maar acht gebouwd met bad en slaapkamer op de begane grond. Ook in de wijk Mettegeupel bijvoorbeeld is maar een heel beperkt aantal van dit soort huizen gepland.”

Megen positieve uitzondering
Een positieve uitzondering op dit beeld vormt Megen, merkt de makelaar op. Hij verklapt erbij dat hij zelf ook al de leeftijd van zestig heeft bereikt. “In Megen worden ook acht woningen gebouwd met bed en bad op de begane grond, en dat is alleen al voor Megen zelf. Dat aantal is een stuk realistischer.”

Het is niet zo dat het kleine aantal beschikbare seniorenwoningen op dit moment mensen in acute problemen brengt, denkt Cheizoo. "Traplopen is niet het grote probleem. Maar mensen willen hun situatie graag goed geregeld hebben voor hun partner, als ze wat ouder worden. Zodat er geen problemen ontstaan als er één wegvalt. Dat kan nu  vaak niet worden gerealiseerd."

Hoewel de bouw nog moet beginnen, kan de indeling van de geplande nieuwbouwwoningen in de regio niet meer worden aangepast. Want dan zou ook het bestemmingsplan moeten worden veranderd en dat is een tijdrovende procedure. Cheizoo: “Zo is dat hier in Nederland, als je iets bedenkt kun je het tien jaar later pas uitvoeren.”

Landelijk
De ontwikkelingen op de woningmarkt waren donderdag landelijk in het nieuws. Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars sprak uit dat overheden verplicht vaart moeten maken met het bouwen van nieuwe huizen. Cheizoo geeft Hoes groot gelijk maar gelooft niet dat dat echt gaat gebeuren. “Daarvoor is de hele situatie in dit land veel te complex.”