advertentie Banner Trined

Gevaarlijk explosief uit schuurtje appartementencomplex in Den Bosch vernietigd, situatie weer veilig

Een urenlange ontruiming van een appartementencomplex, veel hulpdiensten ter plaatse en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) die een 'zeer waarschijnlijk explosieve stof' vindt in een schuurtje. Dat was het beeld zondagavond aan de Schutskampstraat in Den Bosch. 27 appartementen en een moskee werden ontruimd. De stof is uiteindelijk elders vernietigd.

Na een melding van een mogelijk explosieve stof werden de de hulpdiensten  aan het begin van de zondagavond massaal naar het complex gedirigeerd . De omgeving werd afgezet en uit voorzorg werden de bewoners geëvacueerd.

Bompak

Een medewerker van de EOD ging met een bompak het appartementencomplex binnen. Ook werd er een robot ingezet, die op afstand bediend kan worden en de dreiging verlaagt. De Explosieven Opruimingsdienst ging volgens de politie 'heel voorzichtig' verder met het onderzoek. Rond 20.15 uur kwam de bevestiging dat er een mogelijk gevaarlijke stof gevonden was.

De bewoners die nergens anders heen konden, zijn in eerste instantie ondergebracht in gemeenschapshuis De Helftheuvel. Omdat de bewoners de eerste uren nog niet terug naar huis konden, had de gemeente hen onderdak aangeboden bij het Van der Valk hotel in Vught. Daar hebben drie bewoners gebruik van gemaakt.

Gevaarlijke stof in de schuur

Uiteindelijk kwam rond middernacht het verlossende bericht van de politie dat de stof die in de schuur van het complex was gevonden, elders is vernietigd. Om welke stof het ging wil de politie bewust niet zeggen. "Onderzoeksbelang laat niet toe te melden wat en hoeveel het was. Ook het bijbehorende appartement is gecheckt en veilig bevonden", zo zegt de politie in een verklaring op Twitter.

Onbekend is van wie de melding van de gevaarlijke stof kwam en of omwonenden daadwerkelijk in acuut gevaar zijn geweest.

Volgens de politie is het schuurtje verzegeld en wordt het bewaakt.  Alle bewoners kunnen weer naar huis en maandagochtend gaat het onderzoek verder.

Maandagavond in het Dtv Nieuws ziet u een terugblik op de gebeurtenissen van zondagavond.