Extra energiecompensatie voor minima, gemeenschapshuizen en verenigingen in Bernheze
Inwoners met een laag inkomen, verenigingen en gemeenschapshuizen worden extra gecompenseerd voor de hoge energieprijzen. De zeven politieke partijen in Bernheze gingen unaniem akkoord met twee moties van het CDA.
De verenigingen, gemeenschapshuizen en inwoners met een laag inkomen kampen allemaal met veel hogere energiekosten. Voor gemeenschapshuizen en verenigingen geldt volgens de indieners van de motie, het CDA, D66, Progressief Bernheze en de SP, dat het heel lastig is om de kosten door te berekenen in bijvoorbeeld de contributie of het pilsje aan de bar. "We hebben als gemeente reserves en die moeten we op zo'n moment aanwenden", zei Mart Smits van het CDA. De gemeenschapshuizen en verenigingen kunnen dan gebruik maken van een eenmalige compensatie als de energiekosten aantoonbaar zijn gestegen.
50PLUS reageerde daarop dat het 'niemand in de kou wil laten staan' en Progressief Bernheze zei dat 'er alles aangegrepen moet worden om de leefbaarheid in stand te houden.' Wethouder Rien Wijdeven was blij met het duidelijke signaal van de raad door unaniem in te stemmen met de motie. "Wij laten geen enkele vereniging zakken", zo was Wijdeven duidelijk, al gaf hij ook aan dat de regeling vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. Hij verwacht een mate van duurzaamheid, als verenigingen en gemeenschapshuizen gebruik maken van de compensatie.
Ook extra geld voor minima
De gemeenteraad stemde ook unaniem in met de motie om minima extra te steunen voor de hoge energiekosten. In Bernheze wordt namelijk nog de 120% norm van het sociaal minimum gehanteerd, en dat wordt opgehoogd naar 130%. Opvallend is dat dat al zo gecommuniceerd wordt via de site van de uitvoerende gemeente Meierijstad. Daar maakte Gerjo van Kessel van Lokaal zich hard voor. Volgens hem mag dit communicatief 'zo niet gebeuren.'
De VVD sputterde nog wat tegen bij de discussie, omdat 'je niet alles kunt oplossen.' Daar kreeg de partij kritiek op van onder meer Progressief Bernheze, het CDA en D66. "Dit helpt een hele bepaalde groep, die het echt ontzettend moeilijk heeft en keuzes moeten maken. Kies ik voor een boterham in de ochtend of dat ik de kachel aan zet?", zo zei Jesse Jansen van Progressief Bernheze. Volgens D66 kun je 'aan de voorkant de problematiek aanpakken, om zo aan de achterkant geen kosten te maken.' Daarmee doelde Luuk Verstegen op het begin van een diepere geldproblematiek, als dat niet snel wordt aangepakt.