Extra gemeenteraad Landerd, petitie vóór gemeente Maashorst nadert 1000 handtekeningen

De gemeenteraad van Landerd last dinsdagavond een extra vergadering in om de fusie tussen Uden en Landerd te bespreken, nadat het Tweede Kamerbesluit om die goed te keuren werd uitgesteld. Inmiddels heeft een petitie vóór de nieuwe gemeente bijna 1000 handtekeningen opgehaald.

Reden voor de extra vergadering is een amendement van de Tweede Kamerleden Özütok (GroenLinks) en Van der Molen (CDA). Daarin staat dat de kern Schaijk na de fusie bij de gemeente Oss gevoegd wordt en niet bij de gemeente Maashorst, zoals gepland. De Kamer nam donderdag het besluit nog niet over die wijziging te willen stemmen, waardoor de fusie vertraging oploopt. De stemming staat nu gepland op 25 februari.

Een dag na de verrassende wending in Den Haag kon burgemeester Marnix Bakermans zijn frustratie moeilijk verbergen. "We hadden een verstandig besluit van de Tweede Kamer verwacht. “De Tweede Kamer is onder de indruk geweest van de actiegroep 'Schaijk hoort bij Oss', dat kan niet anders.”

'Beeld in Den Haag klopt niet'

Dat de burgemeester fervent voorstander is van een fusie mét Schaijk, is bekend. Dat de actiegroep 'Schaijk hoort bij Oss' een substantieel deel van de Schaijkenaren vertegenwoordigt, 60% naar eigen zeggen, ook. Toch klinkt er nu een tegengeluid uit het dorp. Maandag kwam de petitie 'Ik ben voor de nieuwe gemeente Maashorst, want daar voel ik mij thuis' online. Daarin wordt gesteld dat het ontstane beeld van een ziedend Schaijk in Den Haag niet klopt. "We willen het beeld nuanceren", zegt één van de initiatiefneemsters achter de petitie tegen Dtv Nieuws. 

De raadsvergadering in Landerd begint om 19.30 uur en is te volgen via Landerd Tv.