Extra koelplekken bij mortuarium Cereshaege Uden

Uitvaartcentrum Cereshaege, naast ziekenhuis Bernhoven in Uden, heeft de capaciteit uitgebreid met een tijdelijke unit, waarin lichamen van overledenen gekoeld kunnen verblijven. 

Dat heeft het uitvaartcentrum in overleg met de gemeente Uden en ziekenhuis Bernhoven al in een vroeg stadium gedaan om te voorzien in de grote vraag die zou kunnen komen vanwege het coronavirus. In de koelunit kunnen tien tot twintig lichamen worden opgevangen waar binnen in het mortuarium geen plek voor is.  

Hoge druk
Die plaatsen zijn volgens directeur Ton Claassen de afgelopen weken gebruikt. Tot afgelopen weekend was de druk in het uitvaartcentrum hoog, maar sinds maandag merkt Claassen dat het rustiger is. Toch blijft de unit voorlopig nog staan. "We kunnen het gemakkelijker aan en zouden kunnen terugschalen, maar we hebben net het Paasweekend gehad, waarin mensen toch de deur uit zijn gegaan. Het zou dus goed kunnen dat we toch nog een klein piekje krijgen." 

Eerder schaalde ziekenhuis Bernhoven ook al op met een triagetent waar van patiënten snel vastgesteld kan worden of ze besmet zijn met het virus. Vanwege het dalende aantal ziekenhuisopnames wordt die eerdaags weggehaald. De uitvaartondernemer hoopt de unit bij Cereshaege over twee weken weg te kunnen halen. "Maar het blijft afhankelijk van het aantal overlijdens, niet alleen in het ziekenhuis, maar ook op andere plekken, zoals bij mensen thuis of in verzorgingstehuizen."

Mortuarium
Momenteel is Cereshaege volledig ingericht als mortuarium; gedurende de corona-crisis is er geen ontvangst mogelijk voor nabestaanden. Collega-ondernemers komen de overledenen ophalen, om ze ergens anders op te kunnen baren. Om de koelunit uit het zicht te houden zijn de poorten van het uitvaartcentrum bedekt met doeken.