Extreme hitte in aantocht: Udense scholen nemen maatregelen

Aangepaste roosters, ventilatoren in de klaslokalen en veel waterspelletjes: het wordt de komende dagen zweten en puffen. De basisscholen in Uden nemen maatregelen. 

Zo is op basisschool Camelot dinsdag en woensdag een tropenrooster van kracht en worden de leerlingen om twaalf uur naar huis gestuurd. "Wij hebben een oud schoolgebouw dat geen klimaatbeheersing kent een plat dak heeft", vertelt directeur Paul Bouw. "We drijven hier nu al bijna de school uit en met de aankomende temperaturen denk ik dat dit het meest verantwoord is." 

Ventilatoren en CO2 meters
Bij basisschool Aventurijn kiezen ze niet voor een aangepast rooster, maar hebben ze wel acties uitgezet. "We laten dag en nacht de zonneschermen naar beneden om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden", vertelt directrice Jeanne van de Brand. "Daarnaast meten we met een CO2 meter de temperatuur in de lokalen en hebben de kinderen allemaal een hervulbaar flesje mee." Ook basisschool de Palster heeft geen aangepast rooster, maar heeft grote ventilatoren gehuurd voor in de lokalen. Leerkracht Loes Raijmakers vertelt: "We proberen het werk aan te passen op de temperatuur en binnen dus vooral rustig aan te doen. In de ochtend, als het nog uit te houden is, geven we ze buiten les en dat doen we dan spelenderwijs met water, zodat ze toch verkoeling hebben." 

Klimaatsysteem
Sommige basisscholen in Uden hebben minder last van de warmte. Bij de Klimboom hebben ze het hele jaar door een rooster waarbij de kinderen al vroeg in de middag klaar zijn. En ook kindcentrum De Wijde Wereld voorziet weinig problemen. Die school beschikt over een klimaatsysteem waardoor het in de lokalen maximaal 25 graden wordt. Voor hen is er dan ook geen reden om over te gaan tot een tropenrooster. 

advertentie

Lees ook deze artikelen