FC Den Bosch-directeur Tommie van Alphen: 'Bekers op het veld? Tap dicht!'
Zoals verwacht wordt er nog lang nagepraat over de wedstrijd tussen FC Den Bosch en MVV van vrijdagavond. Ook algemeen directeur Tommie van Alphen laat van zich horen. Hij spreekt zelfs over het dichtdraaien van de tap als er weer met bier naar het veld wordt gegooid.
Van Alphen richt zich in een brief direct tot de fans. "FC Den Bosch won in De Vliert van MVV en dat zorgde voor een enorme ontlading bij spelers, staf en supporters. Ook als FC Den Bosch niet wint kunnen we een leuke avond hebben, maar met drie punten in de zak smaakt dat biertje toch net even lekkerder! Over dat bier wil ik het even hebben. Want onze overwinning kwam niet zonder slag of stoot tot stand."
Op sportief gebied kwamen de spelers van Tomasz Kaczmarek twee maal op achterstand. Maar onder andere door twee snelle goals van Kacpar Kostoz won Den Bosch nipt met 3-2 van MVV. Na veel doelpunten werd er vanuit beide kanten bier op het veld gegooid, en dat moet nu maar eens afgelopen zijn, vindt Van Alphen, want hierdoor werden de spelers drie keer vaker naar de kleedkamer gestuurd.
(Tekst loopt verder onder de video.)
Aangescherpte regels
"De regels over attributen op het veld zijn ruim een half jaar geleden aangescherpt en veelvuldig gecommuniceerd door de KNVB en door de clubs zelf. Ook door FC Den Bosch. We nemen dus aan dat deze algemeen bekend zijn", aldus Van Alphen. "De spelers gaan naar binnen en als de vermoedelijke dader of daders worden geïdentificeerd, kan er weer worden verder gevoetbald. Die dadergerichte aanpak geldt sinds dit seizoen en moet voorkomen dat veel supporters de dupe worden van het gedrag van een enkeling." Als een attribuut een speler of iemand van de wedstrijdleiding raakt, dan is het wel direct klaar.
Ook als jouw beker onbedoeld het veld bereikt, is een stadionverbod helaas het gevolg.
Tommie van Alphen, algemeen directeur
Maatregelen nemen
Van Alphen zegt begrip te hebben voor emoties. "Maar dat feest vieren na een goal kan ook met één arm in de lucht. Dan kun je met die andere hand je biertje vast houden." De directeur weet dat er verschil zit tussen bewust en onbewust iets naar iemand gooien, maar benadrukt: "Ook als jouw beker onbedoeld het veld bereikt, is een stadionverbod helaas het gevolg."
"Dat stilleggen, willen we niet meer. En helemaal niet meerdere keren. Daarom zullen we maatregelen moeten nemen als het weer gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er netten komen of dat je geen drank meer mee mag nemen de tribune op of dat de tap zelfs helemaal dicht gaat. Laten we er met elkaar voor zorgen dat het bij een waarschuwing kan blijven. Denk ook aan je mede-supporters. Houd het leuk voor elkaar."
Een Bosschenaar gooit niet met z’n biertje, die drinkt ‘m op!
Tommie van Alphen, algemeen directeur
Leger stadion
Van Alphen geeft aan dat de communicatie tijdens de wedstrijd beter moet. "Het duurde met name bij de tweede stop te lang voordat duidelijk was dat er verder gespeeld zou kunnen worden, als de dader was geïdentificeerd. Dit kwam doordat het traceren van die gooier wat langer duurde dan bij de andere twee incidenten. Een aantal supporters had het stadion al verlaten. Dat was jammer, want als je het stadion uit bent kun je er niet zomaar weer in." De club is van plan de stadionspeaker eerder te laten weten wat er precies gaat gebeuren. Dat belooft hij.
"Andersom hoop ik dat iedere FC-supporter voor zichzelf de belofte maakt om – wat er ook gebeurt – geen beker meer de lucht in te gooien. Het is ook gewoon zonde en niet des de Bourgondiërs die we toch zijn. Een Bosschenaar gooit niet met z’n biertje, die drinkt ‘m op!"