advertentie Banner SNLR.nl

'FC Den Bosch moet passende maatregelen nemen tegen de daders'

“Een dieptepunt, idioten op de tribune en: van kwaad tot erger”, zo reageert de Bossche politiek op het incident zondagmiddag, waarbij de wedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior werd stilgelegd.

Ook is er kritiek op de reactie van de club. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira reageerde bijzonder emotioneel op volgens hem racistische geluiden vanaf de M-Side en kon even niet verder. Volgens scheidsrechter Gerrets nam hij daarop de speler even tegen zichzelf in bescherming door van het veld te gaan.

Dieptepunt
“Ik ben heel vaak trots op mijn stad. En veel fans van FC Den Bosch zijn prachtlui die hier niets mee van doen willen hebben. Maar dit is wél een dieptepunt om je voor te schamen.” Pieter Paul Slikker, fractievoorzitter van de PvdA is er duidelijk over. “Racisme verdient geen plek in het stadion, wél in de rechtszaal. Clubs moeten hun kop niet langer in het zand steken maar hun handen uit de mouwen.”

Maatregelen
Ralph Geers, fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, de VVD is ook kritisch op de club. “FC Den Bosch moet passende maatregelen nemen tegen de daders en duidelijk maken dat dit niet bij de club thuis hoort. De eerste verklaring van de club en trainer waren ronduit slecht. Op dat moment gaan bagatelliseren toont aan dat de club geen idee heeft wat het probleem is. En dat is een trieste constatering waar de club echt iets mee moet.”

Ook andere Bossche politice reageren op het incident. Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch maakt zich grote zorgen. “Dit is helaas geen incident. Het gaat van kwaad tot erger, zeer verontrustend. Dit geldt voor extreem intolerante uitingen aan beide kanten van het politieke spectrum.''

Diep triest
En de fractievoorzitter van D66 gaat er vanuit dat FC Den Bosch het incident onderzoekt en haar verantwoordelijkheid neemt. “Diep triest en totaal ongepast in onze gastvrije en inclusieve stad'', zegt René van den Kerkhof.  De voorzitter van de Bossche afdeling van de SP, Bram Roovers,  zegt dat ook. Hij vindt dat Den Bosch zelf een deuk oploopt: “Jammer dat mijn mooie stad vandaag zo'n slechte naam heeft moeten krijgen. Wat die idioten op de tribune deden en riepen is absoluut onacceptabel.”

Daders oppakken
Rosmalens Belang laat via fractievoorzitter Antoon de Groot  weten datde gebeurtenis afschuwelijk en Den Bosch onwaardig is. “De daders oppakken en levenslang toegang tot stadions ontzeggen”, is zijn oproep.  

Joep Gersjes van Lokaal gestemd zegt dat het niet goed is te praten dat er oerwoudgeluiden worden gemaakt. ''Laat eerst een onderzoek maar uitwijzen hoe het precies zit en wie de schuldigen zijn”, Gersjes noemt het niet professioneel dat een trainer Moreira een zielig ventje noemt.

Esther de Ruiter van GroenLinks laat weten dat  in Den Bosch geen ruimte voor racisme is. "We gaan er vanuit dat FC Den Bosch en de KNVB hiervoor gepaste maatregelen nemen.." 

"Gastvrijheid staat hoog in het vaandel in onze gemeente" zegt CDA fractievoorzitter van Genugten ."Dit soort incidenten passen niet bij onze stad. Hier moet tegen worden opgetreden. Dit vraagt om actie vanuit de leiding van FC Den Bosch, wegkijken kan niet."