Festivalfans konden weer los op Festyland: 'Het voelt als thuiskomen'

Zingen, dansen en springen op een festival - door de coronacrisis hebben veel mensen het twee jaar lang moeten missen. Reden voor honderden bezoekers van FestyLand in Volkel om het afgelopen weekend dubbel en dwars in te halen.

Lege bekertjes, plakkerige vloeren en harde muziek - festivalliefhebbers keken lang uit naar het evenement dat twee jaar op zich moest laten wachten. "Ja, écht heel vet om weer op een festival te zijn. Het voelt als thuiskomen", zegt een groep vriendinnen. "Je raakte er in de afgelopen periode aan gewend dat niks meer mocht. Maar nu het weer mag, denk je weer van 'dit is wel écht wat we gemist hebben'."

Muzikale bevrijding

BZB is een van de bands die het festival aftrapt. De Volkelse band doet het een stuk rustiger aan met touren, maar staat wel op hun eigen festival Festyland. "Het voelt als een muzikale bevrijdingsdag, vertellen BZB-leden Dick van de Wijst en Fred van Dijk enthousiast. "Het is twee jaar geleden dat dit soort evenementen plaatsvonden en als je dan terugkomt heb je in één keer zoiets van 'ohja, zo moet het zijn'." Ook voor de band Baby Blue belooft het een bijzondere avond te worden. De Schijndelse band treedt voor het eerst op met de nieuwe zanger Dion Noya, die deze week werd gepresenteerd.

(Tekst loopt verder onder foto)

Vrijmibo

Nieuw op het festival was vrijdagmiddag de Vrijmibo, oftewel de vrijdagmiddagborrel. Daarnaast mocht het festival minder bezoekers toelaten dan de vorige edities. Na twaalf uur middernacht mocht er vanwege coronaregels geen alcohol meer worden geschonken en daarom eindigde het festival dit jaar een uur eerder. Op zaterdag begon het festival echter ook een uur eerder, namelijk om 13.00 uur. Voor de bezoekers maakt het niet zoveel uit dat ze een uur eerder moeten stoppen met hossen. "Vroeger beginnen is net zo leuk als eerder stoppen", aldus één van de feestende mensen op het festivalterrein.